Twee doden en een zwaargewonde bij opstand te Pikin Saron

In de ochtend van dinsdag 2 mei brak een opstand uit  in het dorp Pikin Saron te Para. Bij deze opstand zouden zeker 15 houttrucks in brand zijn gestoken en ook het lokale politiebureau ging in vlammen op. Er was sprake van schotenwisselingen, waarbij twee politieambtenaren schotverwondingen hebben opgelopen, terwijl een derde agent ongedeerd is gebleven. De gewonden werden voor medische behandeling onder politie begeleiding vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo.

De redactie verneemt verder dat de opstandelingen zich schuil wilden houden in het dorp Bigi Poika, alwaar een aantal opgepakt is door de politie. Vernomen wordt dat er tijdens het optreden van de politie twee doden zijn gevallen en een zwaargewonde. Nadat er beelden op social media circuleerden dat twee mannen waren overleden, werd de situatie te Pikin Saron grimmiger. De bewoners gingen over tot het barricaderen van de weg met houtblokken. De barricade werd in de loop van de dag opgeheven door de politie en militairen.

Volgens informatie die de redactie ontvangen heeft zijn de mensen verhit geraakt, omdat hun gronden zijn afgepakt door de overheid. De mensen zouden al geruime tijd getracht hebben een afspraak te maken met de districtscommissaris van Para, Marlene Joden, om te vragen hoe het komt dat zij advies heeft gegeven om de gronden uit te geven. Vernomen wordt dat de districtscommissaris hen niet heeft willen ontvangen.

Onlangs zijn de 15 inheemse dorpen in Para bij elkaar gekomen voor een protestactie tegen de gronduitgiftes. Joden gaf aan, dat het commissariaat slechts een adviserend orgaan is en dat de inheemsen zich moesten richten tot de minister van Grondbeleid en Bosbeheer. Gebleken is dat de mensen de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname)  niet vertrouwen, omdat ze vinden dat de VIDS-voorzitter politiek gelieerd is aan de ABOP. Ze willen de VIDS daarom niet als gesprekspartner. 

De jongeren uit de verschillende dorpen zouden zich daarom gemobiliseerd hebben onder de naam ‘Red warriors”. En in opstand zijn gekomen.

error: Kopiëren mag niet!