Verdachte vrijgesproken van berovingen – OM had 8 jaar cel geëist

Erwin M. kon vrijdag 28 april de zittingszaal verlaten als een vrij man. Hem werd verweten een beroving te hebben gepleegd in het Tweede Kanton (Paramaribo) en een beroving samen met twee andere gewapende mannen in het Langa Tabiki gebied (Derde Kanton). Het Openbaar Ministerie (OM) achtte beide feiten bewezen en eiste in het Tweede Kanton een celstraf van 2 jaar en in het Derde Kanton een straf van 6 jaar. Wanneer Kantonrechter Danielle Karamatali deze strafeis zou overnemen, zou de verdachte in totaal 8 jaren moeten uitzitten.

Eén getuige is geen getuige

Advocaten Shanti Mangre en Chandra Algoe, die Erwin bijstand verleenden, hadden woensdag het pleidooi gevoerd en wezen op het gebrek aan bewijs in deze zaak. Ter zake het feit in Paramaribo heeft een bekende van Erwin hem als dader aangewezen. Erwin zou boos zijn geweest op deze persoon en hem zijn halsketting hebben afgepakt en twee vingerringen. Los van deze verklaring is er geen enkel ander bewijs. De advocaten deden een beroep op de regel van één getuige is geen getuige.

Inzake het Derde Kanton werden twee Chinese winkeliers op 29 maart 2022 door drie gewapende mannen beroofd en ernstig mishandeld, waarbij beide slachtoffer breuken aan hun vingers opliepen. Een getuige vertelde aan de politie één van de verdachten te hebben herkend als een arbeider die eerder voor zijn huidige werkgever heeft gewerkt. Tegelijkertijd zei deze getuige, dat hij Erwin niet eerder heeft gezien. 

Algoe vroeg zich af hoe je iemand herkent als de werknemer van je baas, als je die persoon niet eerder hebt gezien. Het is bekend, dat Erwin ruzie kreeg met de werkgever nadat die zijn kamp en goederen had verbrand en dat Erwin de werkgever achterna heeft gezeten met een houwer. De werkgever bewerkstelligde dat Erwin het Langa Tabiki gebied moest verlaten.

Algoe zag in deze getuige dan ook een wraakactie van de werkgever, zeker nu deze getuige na ettelijke malen oproepen niet terechtzitting verscheen. Algoe voerde ook aan, dat Erwin al ouder is dan 40 jaar en nu voor het eerst is aangehouden. Ze vond het vreemd, dat Erwin plots een criminele carrière zou nastreven. Ook in deze zaak was er maar één getuige, want de slachtoffers hebben de verdachte niet herkend.

Algoe en Mangre voerden ook aan, dat het alibi van Erwin nimmer onderzocht is door de politie. Hij heeft van meet af aan te kennen gegeven dat hij in het Sela gebied aan het werk was. Erwin reist steeds per vliegtuig naar zijn werkplaats. De advocaten vroegen zich af hoe moeilijk het voor de politie was om zulks na te trekken bij de vliegmaatschappijen. Na de pleidooien bepaalde Kantonrechter Karamatali het vonnis voor vrijdag.

In een uitgebreide motivering gaf de rechter te kennen, dat er in beide zaken steeds één getuige is en dat daardoor het verweer van de advocaten opgaat. Ook gaf zij te kennen, dat uit mastgegevens blijkt dat de verdachte zich in de periode van de beroving te Langa Tabiki in de stad bevond. Zij stelde dat er onvoldoende bewijs was en sprak de verdachte vrij van beide berovingen. Erwin, die al 9 maanden in voorarrest zat, barstte in tranen uit.

error: Kopiëren mag niet!