Ambassadrice Fidelia Graand-Galon onderstreept band Suriname op Ghanese nationale tv-zender

Er is weer veel lof voor de Surinaamse ambassadrice in Ghana, Fidelia Graand-Galon. Op de Ghanese staatszender onderstreepte zij de jarenlange en historische band tussen Suriname en Ghana. Graand-Galon vertelde onder andere hoe ondanks de afstand de Afrikaanse cultuur vrijwel helemaal behouden is gebleven in het binnenland van Suriname. Diverse woorden, namen en plaatsnamen komen bijna helemaal overeen.

De gastheer van het ochtendprogramma op Ghana TV, was zichtbaar ingenomen en vroeg om Suriname te belichten voor het Ghanese publiek. Het programma is zowel in Ghana als in Suriname heel goed ontvangen. In Suriname zijn de inspanningen van de ambassadrice op het Afrikaans continent niet onopgemerkt gebleven. 

Op social media wordt veel lof uitgesproken voor de Surinaamse diplomate. Graand-Galon ontving eerder ook een onderscheiding tijdens de 5e Ghana Industry CEO Awards. Zij schreef: “Er werd een grote durbar georganiseerd om mij, Suriname, welkom te heten in het Dagbon Koninkrijk, en ja, ik heb laten weten dat er plaatsen zijn in de marron regio van Suriname die “Tamale” heten maar vanwege de Nederlandse taal “Tamalin” worden genoemd. 

Graand-Galon werd in Moengo geboren en is sociologe, welzijnswerkster en diplomate. Zij is mede-oprichtster van het Marron Vrouwen Netwerk. Van 2007 tot 2015 was ze ambassadrice in Trinidad en Tobago, en sinds vorig jaar is zij gedetacheerd in Ghana.  

error: Kopiëren mag niet!