DNA-leden falen in hun taken

De Nationale Assemblée, DNA, zou 27 april vergaderen over wijziging van de Personeelswet en de Ambtenarenpensioenwet. De vergadering moest echter worden afgeblazen door waarnemend voorzitter Dew Sharman, omdat geen quorum aanwezig was om rechtsgeldig te kunnen vergaderen – er waren dus te weinig Assembleeleden in de vergaderzaal aanwezig.

Was er geen belangstelling voor het onderwerp of wilden de parlementariërs er hun vingers niet aan branden? De afwezigheid van de meeste parlementariërs betekent een ernstige verstoring van het democratische wetgevingsproces. Parlementariërs die hun reputatie bij de achterban hoog willen houden, ontlopen hun verantwoordelijkheid door niet op te komen dagen bij de plenaire behandeling van een tweetal wetten in De Nationale Assemblée.

Het parlement kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levensomstandigheden van haar burgers. Wetten en regelgevingen die kunnen bijdragen aan een beter leven voor iedereen, zijn een noodzakelijkheid, maar alleen met een quorum van twee derde van de leden in de plenaire vergadering kan men effectief wetten aannemen, kan vergaderd worden.

Door de afwezigheid van de meeste leden, kan een plenaire vergadering dus niet, rechtsgeldig, vergaderen.

Als de parlementariërs zich niet verantwoordelijk voelen voor hun taken, zijn er maatregelen nodig om hun verantwoordelijkheid te herstellen.

De regering kan bijvoorbeeld een wet aannemen die het verplicht stelt dat een parlementariër bij elke plenaire vergadering aanwezig moet zijn.

Als een parlementariër drie plenaire vergaderingen achtereenvolgens mist, kan hij of zij worden geschorst uit het parlement. Dit zal helpen om de verantwoordelijkheid van parlementariërs te vergroten en hun aandacht voor wetgevingszaken te verhogen.

In het algemeen is de afwezigheid van de meeste parlementariërs een ernstige inbreuk op het democratische wetgevingsproces. In reactie daarop moet de regering maatregelen treffen om de verantwoordelijkheid van parlementariërs te herstellen en burgers te betrekken bij het proces.

Alleen door samen te werken kunnen effectieve wetten worden aangenomen die kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor Suriname.

error: Kopiëren mag niet!