Maandinflatie maart 3,2 procent

De consumentenprijzen zijn in maart gemiddeld met 3,2 procent gestegen ten opzichte van de maand februari daarvoor. Dit heeft het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) uitgerekend. De maandinflatie in februari was uitgekomen op 3,3 procent. In januari bedroeg de inflatie 3,7 procent. Vergeleken met maart vorig jaar, is de jaar-op-jaar inflatie in maart dit jaar 59,5 procent. Dit wil zeggen, dat in vergelijking met maart vorig jaar de consumentenprijzen vorige maand 59,5 procent duurder zijn geworden.

Het ABS volgt maandelijks de prijsontwikkelingen van een vast pakket van goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. In het pakket zitten 316 items. De goederen en diensten waarvan de prijsontwikkelingen worden gemeten zijn verdeeld over 12 hoofdgroepen. Enkele van de hoofdgroepen zijn voeding en niet-alcoholische dranken, kleding en schoeisel, huisvesting en nutsvoorzieningen, transport, communicatie, gezondheidszorg, recreatie, cultuur en onderwijs en buitenshuis eten. 

De prijsopnames van deze goederen en diensten worden verricht in de districten Paramaribo, Wanica, Nickerie inclusief Wageningen, Coronie en Saramacca, Commewijne en in Para. In totaal zijn er 630 meetpunten.

Het is algemeen bekend, dat de stijging van prijzen van goederen en diensten in belangrijke mate wordt aangedreven door de ontwikkelingen op het koersen front. Op 1 maart noteerde de USD een koers van SRD 34,01. Gedurende de maand steeg de koers geleidelijk naar SRD 36,53 op 31 maart. De Euro noteerde op 1 maart SRD 35,27 om op 31 maart naar SRD 38,27 te stijgen.  

error: Kopiëren mag niet!