Gisteren is in tegenstelling tot de vorige keren de Dag van de Zwarte Beschaving gevierd in Paramaribo. In de botanische tuin van de voorzitter van Feydrasi fu Afrikan Sranansma, Iwan Wijngaarde, voelde haast een ieder zich op zijn gemak. Velen waren onder de indruk van de grootte en diversiteit van planten in Prakwaki’s Botanische tuin gelegen aan de Previenlaan. De Dag van de Zwarte Beschaving oftewel Blakasma Dey (Black Civilization Day) wordt gevierd op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Blakasma Dey verwijst naar alle personen die niet behoren tot het blanke ras. De VN-resolutie met betrekking tot de viering van deze dag is genomen tijdens de 20ste Unesco-vergadering in 1978 te Parijs. In Suriname wordt deze dag gevierd sinds 1995. Centraal staat bij de viering van deze dag de oproep tot onderlinge solidariteit aan de dag te leggen teneinde nationale en internationale welvaart en welzijn van zwarten overal ter wereld te bevorderen.
Minister Shirley Sitaldin zei in haar boodschap tot de aanwezigen dat de vrije beleving van eigen cultuur en andere uitingsvormen een bijdrage zullen leveren aan de ontwikkeling van de samenleving. “De veelheid van culturele uitingsvormen dragen bij tot de eenheidsgedachte. Dit leidt tot begrip en tolerantie van verworvenheden. Samenwerking is één van de bondgenoten van ontwikkeling en zij moet voortdurend worden nageleefd. Het besef tot samenwerking is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van ons land. Ik roep een ieder op tot samenwerking en eensgezindheid in het belang van een gezonde samenleving”, zei de bewindsvrouw.
President Desi Bouterse liet zich vertegenwoordigen door Henk Herrenberg. Hij bracht niet alleen de felicitaties over, maar ook een wens van de president dat de drie Afro-Surinaamse organisaties samenwerken met elkaar. De drie organisaties, Feydrasi fu Afrikan Sranansma onder leiding van Iwan Wijngaarde, Stichting 1 juli Keti Koti van Rudi Bottse en Naks, hebben als huiswerk meegekregen om na te denken op welke wijze 150 jaar afschaffing slavernij later in dit jaar groots kan worden gevierd en herdacht. Twee personen kregen een speciaal award uitgereikt door de organisatie als blijk van waardering voor hun bijzondere inzet in de Surinaamse samenleving op het gebied van maatschappelijk werk. Deze personen zijn Wilgo Baarn, bekend van zijn Alakondre drum, en Serena Holland.
N. Ramjiawan