Actiegroep Wi Sa Stre vrijdag 28 april in gesprek met directielid minOWC – Scholen, morgen, vrijdag, dicht

De actiegroep voor leerkrachten ‘Wi Sa Stre’ heeft op 26 april een petitie ingediend bij het Kabinet van de President. President Chandrikapersad Santokhi sprak de leerkrachten toe en erkende dat het inderdaad heel moeilijk is voor de burger. Volgens de president is het de bedoeling, dat zoveel mogelijk mensen de SRD 1.800 koopkrachtversterking ontvangen. Voor de groepen die boven een salaris van SRD 6.000 zitten en dus niet in aanmerking komen, is de minister van Financiën en Planning gevraagd de limiet naar SRD 8.000 op te trekken. 

De actiegroep mocht donderdag 27 april  terug naar het Kabinet van de President om oplossingsvoorstellen te bespreken. Volgens afspraak zou dit om 9.00 uur plaatsvinden. Echter, de president is niet komen opdagen. De leerkrachten zijn helemaal niet te spreken hierover. Aan de groep is voorgehouden, dat zij over statuten moeten beschikken om te kunnen onderhandelen met de regering. 

Marciano Naarden, een woordvoerder van de groep, gaf aan, dat er een uitzondering voor deze groep is gemaakt, ondanks dat zij niet over statuten beschikt. Aan de regering is gevraagd om leerkrachten te voorzien van waardebonnen, zodat zij zelf kunnen bepalen wat zij ermee kopen. 

Zij willen geen voedingspakketten. De leerkrachten willen waardebonnen ter waarde van SRD 5.000. Het is nog niet bekend in hoeverre dit gerealiseerd zal worden. Naarden gaf ook aan, dat de leerkrachten morgen, vrijdag 28 april, vrij zijn. En dat zij pas dinsdag weer van start gaan (maandag is het vanwege de Dag van de Arbeid een nationale vrije dag). Hij liet ook weten, dat de leerkrachten van het binnenland nog niet vertrekken naar hun standplaats. Ook de pijnpunten van de leerkrachten in het binnenland zijn volgens hem in kaart gebracht. 

De actiegroep heeft vrijdag 28 april een afspraak met Natasia Bennanon, directrice Administratief en Technisch Beheer van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).

De leerkrachten zijn tot dus ver helemaal niet tevreden met wat hun voorgehouden wordt. Ze hebben nog geen zekerheid dat hun problemen opgelost zullen worden. Ook in het district Marowijne hebben leerkrachten geprotesteerd, omdat zij deze maand minder hebben ontvangen dan voorheen. Het zou gaan om bedragen van SRD 500-SRD 2.000. De leerkrachten zijn enorm verhit, omdat zij voorheen al niet uitkwamen met hun salaris. De leerkrachten geven aan, dat zij hun geld dat niet uitbetaald is, terug willen en ook een salarisverhoging. Zij stellen dat zij geen les zullen geven, totdat deze zaken gerealiseerd zijn. 

Zij gaan morgen weer de straat op.

Aan Danique van Varsseveld, waarnemend hoofd Bureau Communicatie Media van minOWC, is gevraagd om uit te leggen wat er precies aan de hand is met de salarissen van de leerkrachten. Zij stelt, dat het salaris van de leerkrachten normaal wordt uitbetaald. “Wat men bedoelt te zeggen is dat ze de toelage van afstandsonderwijs niet meer hebben ontvangen waardoor het netto bedrag van hun minder is geworden. De terugwerkende kracht (twk) van de toelage van afstandsonderwijs was al de maanden vanaf augustus vorig jaar gestort en vervolgens was maart de laatste maand. De twk van de permanente educatie eindigt per juni en vervolgens gaan ze gewoon regulier hun salaris krijgen en de normale permanente educatie en toelage voor afstandsonderwijs”, aldus Van Varsseveld. 

Scholen gesloten

MinOWC bevestigt dat de scholen vrijdag 28 april gesloten zijn. De scholen worden op dinsdag 2 mei wederom normaal opengesteld. De scholen in het binnenland die volledig ondergelopen zijn, blijven tot nader order gesloten. De leerkrachten verbonden aan die scholen krijgen wel de gelegenheid af te reizen om hun inboedel veilig te kunnen stellen. Leerkrachten van de overige scholen in het binnenland worden normaal naar hun standplaats vervoerd ter opstart van het onderwijsproces op 2 mei aanstaande.

SK

error: Kopiëren mag niet!