Inheemsen eisen stopzetting gronduitgiftes

Vijftien inheemse dorpen hebben zich gisterochtend, woensdag 26 april, verzameld bij het districtscommissariaat van Para om te protesteren tegen gronduitgiftes binnen de inheemse woon- en leefgebieden. “Grondenrechten zijn mensenrechten”, “Stop met het uitgeven van gronden binnen de dorpsgebieden” en “Gron leti na unu leti”, waren enkele strijdvaardige citaten op de protestborden van de mensen. 

De VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) en OSIP (Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica) hebben een gesprek over de grondkwesties gevoerd met de  districtscommissaris van Para, Marlène Joden. Van de districtscommissaris wilden zij horen hoe het probleem aangepakt zal worden. De districtscommissaris legde de mensen uit dat het commissariaat slechts een adviserend orgaan is. En dat zij zich moeten richten tot de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) om zaken verder te bespreken. 

Wel zegt Joden, dat het commissariaat een onderzoek heeft ingesteld en dat geen van de beschikkingen vanuit het commissariaat komen. 

(Foto: bron VIDS)

SK

error: Kopiëren mag niet!