Inheemsen eisen stopzetting gronduitgiftes

“De maat is vol voor de inheemsen van Para, Wanica en Commewijne. Ze zullen niet langer toekijken dat hun gronden in de dorpen zoals Powakka, Pikin Saron, Philipus Shikwabana en Hollandse Kamp worden uitgegeven aan anderen.” Zo schrijft de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) op haar Facebookpagina.

15 inheemse dorpen hebben zich vanaf 11.00 uur, woensdag 26 april, verzameld bij het districtscommissariaat van Para.

De VIDS-voorzitter geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat er geprotesteerd wordt tegen gronduitgiftes binnen de inheemse woon- en leefgebieden. “Grondenrechten zijn mensenrechten”, “Stop met het uitgeven van gronden binnen de dorpsgebieden” en “Gron leti na unu leti”, zijn enkele strijdvaardige citaten die staan op de protestborden van de mensen. 

De VIDS en OSIP (Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica) voeren momenteel een gesprek over de grondkwesties met districtscommissaris Marlène Joden van Para. Ze willen horen van de districtscommissaris hoe het probleem aangepakt zal worden. Als het geen bevredigend antwoord is, zullen harde acties volgen. Zo meld de VIDS.

De redactie van Dagblad Suriname wacht verdere informatie af van de VIDS-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!