Guaidó verlaat Venezuela te voet en gaat naar Colombia

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó bevestigde dat hij te voet in Colombia is aangekomen in het kader van de top die door de president van dat land, Gustavo Petro, was bijeengeroepen om een akkoord te bereiken tussen de regering en de oppositie van de Caribische natie.

Even later liet het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat Guaidó niet was uitgenodigd voor de internationale top die door de regering van Petro was georganiseerd om een oplossing te zoeken voor de politieke situatie in Venezuela.

Onlangs verklaarde de oppositieleider in Venezuela, de zelfbenoemde president die de leiding heeft, dat hij zijn landgenoten in Colombia zou ontmoeten.

Met de komst van Petro naar het presidentschap van Colombia afgelopen augustus, werden de betrekkingen met Venezuela hersteld, inclusief de opening van de grenzen tussen beide landen, die jarenlang gesloten bleven.

Eind maart kondigde Petro de bijeenroeping aan op 25 april van een internationale top in de Colombiaanse hoofdstad om de dialoog tussen de oppositie en de Venezolaanse regering te bevorderen, wat zou kunnen leiden tot de opheffing van de sancties die Washington tegen de Caribische natie had opgelegd.

Bij een bezoek aan de Verenigde Staten vorige week stelde de Colombiaanse president zijn Amerikaanse tegenhanger, Joe Biden, voor om de geldende beperkende maatregelen geleidelijk te deactiveren, parallel aan de progressie van het verkiezingsprogramma met garanties in Venezuela en de toetreding van dit land tot de Inter -Amerikaans mensenrechtensysteem.

Op 23 januari 2019 riep Guaidó zichzelf uit tot “interim-president” nadat hij Maduro’s herverkiezing bij de presidentsverkiezingen van mei 2018 had afgewezen.

error: Kopiëren mag niet!