Eén fikse regenbui en Suriname loopt weer onder water

Het was weer eens zover. Afgelopen zondagavond werd, vooral, Paramaribo geteisterd door een fikse regenbui met af en toe een onweersklap en mooie scherpe bliksemschichten aan een zwarte hemel. En, wat gebruikelijk is bij dergelijk onstuimig weer, wegen, straten, percelen en woningen en andere gebouwen stroomden vol heerlijk verfrissend regenwater. 

Social media ook overstroomd

Social media werden binnen de kortste keren overstroomd met berichten, foto’s en video’s van ondergelopen straten, wegen, woningen en percelen. Het leedvermaak was weer alom te ruiken, alsook het smerige rioolwater dat her en der ook boven kwam drijven.

Bekend fenomeen

Media sprongen er ook meteen bovenop om over het laatste wateroverlast-probleem in geuren en kleuren te berichten. Maar, waarom eigenlijk? Wateroverlast veroorzaakt door regenval is een gebruikelijk, bekend fenomeen in het land geworden, vooral nu achtereenvolgende regeringen hebben verzaakt om de ontwatering van Paramaribo en herstel van het rioolstelsel eens grondig aan te pakken. Nee, het lijkt wel alsof de autoriteiten ieder jaar vol verwachting uitkijken naar de regenperiodes van het jaar. Iedereen weet wat er gaat gebeuren en iedereen kijkt weer toe, terwijl in diverse ambtelijke stoffige beleids  lades van bureaus kant-en-klare ontwateringsplannen klaar liggen om uitgepakt en uitgevoerd te worden. Maar, dat gebeurt niet. Er ligt zelfs al jaren een compleet ontwateringsplan voor Groot-Paramaribo ergens weg te kwijnen in een of andere ambtelijke bureaulade.

Schade niet vergoed

Hetgevolg van de recente regenbui is ook dat er nogal wat woningen zijn ondergelopen met alle vervelende gevolgen voor de bewoners vandien. Beelden op social media spreken boekdelen. Mensen lijden schade, schade die niet vergoed zal worden door de feitelijke veroorzaker: de overheid, de regering. Die heeft namelijk verzaakt om de ontwatering en het riool van de stad aan te pakken. Dat had veel ellende kunnen voorkomen.

Maar, niet onvermeld mag blijven, dat percelen en woningen nu ook te kampen hebben met wateroverlast, omdat trenzen niet worden opgeschoond door de bewoners, waardoor duikers verstopt raken met allerlei gedumpt afval en de trenzen, als rivieren, buiten hun oevers treden. Men kan ellende over zichzelf uitroepen.

Klimaatverandering

Overigens, er zijn nu ook geluiden van bewoners te horen, dat de regenval en wateroverlast de ergste zijn die hen ooit de afgelopen 30 jaar is overkomen. In het midden gelaten of dat werkelijk zo is, feit is dat regenval en wateroverlast niet van vandaag of gisteren zijn. Natuurlijk, de regenbui met onweer van zondagavond was niet misselijk, maar men moet niet doen alsof het zondagavond uniek was, dat was het zeker niet. Ook zijn er mensen die de bui van zondagavond koppelen aan het fenomeen klimaatverandering. Klimaatverandering is het spreekwoordelijke afvalputje aan het worden voor alle weersverschijnselen die buiten de boot lijken te vallen. Het bekt ook lekker: klimaatverandering, climate change. Maar, uiteraard kan niet iedere uit de kluiten gewassen regenbui in verband worden gebracht met klimaatverandering. Laat echte deskundigen daarover oordelen, die er in Suriname overigens niet zijn, althans we hebben ze nog niet gehoord.

Gezegend en verregend

Om kort te gaan: fikse regenbuien zullen er altijd zijn en waren er altijd, evenals de gevolgen: ondergelopen straten, wegen, percelen en woningen. En die gevolgen zullen niet verdwijnen zolang er geen regering is, die eens de ontwatering en het riool van Paramaribo gaan pakken, die niet daarin durft te investeren. 

Suriname is een gezegend land, maar nu en dan zeker ook een verregend land.

(Foto: ter illustratie)

PK

error: Kopiëren mag niet!