Advocaten voeren pleidooi in moordzaak Kanganalaan

In de zaak waarin eind mei 2021 het lijk van de 36-jarige Ronald Simson in verre staat van ontbinding werd aangetroffen in een voertuig aan de Kanangalaan nabij de Paramaribo Zoo, heeft de Officier van Justitie gisteren, maandag 24 april, haar requisitoir toegelicht. Dit requisitoir had ze reeds eerder verzonden en daaruit blijkt, dat zij de verdachten Asis O., Terry P. en Ann S. verantwoordelijk houdt voor de dood van Simson.

Ze eiste voor Asis, die zij als het brein ziet, een gevangenisstraf van 30 jaar. Uit het onderzoek is gebleken dat Simson een buitenechtelijke relatie had met de echtgenote van Asis. Tegen Ann, die het slachtoffer moest lokken naar de Kanangalaan, eiste de vervolging een gevangenisstraf van 25 jaar. Tegen de verdachte Terry is een straf van 20 jaar geëist, omdat hij op uitkijk heeft gestaan. De verdachte Shatman, een broer van Ann en die de fatale schoten loste, is voortvluchtig.

Asis wordt bijgestaan door de advocaten Robby Denz en Chandra Algoe. Denz voerde in zijn pleidooi aan dat er onvoldoende bewijs is, dat Asis deze moord tezamen en in vereniging met de overige drie verdachten heeft gepleegd. Hij zag meer een rol van een medeplichtige, waarbij Asis de overige 3 verdachten heeft gereden naar de Kanangalaan en ook vandaar heeft opgehaald. Ook is niet gebleken, dat Asis giften of beloften heeft gedaan aan de overige verdachten, waardoor de uitlokking ook niet te bewijzen is. 

Algoe voerde aan, dat de dagvaarding te summier is en geen verfeitelijking van de handelingen daarin is opgenomen. Dit maakt de dagvaarding nietig. Daarnaast wees zij op de steeds wisselende verklaringen van Ann. Ann beweerde, dat Asis haar had benaderd om in contact te treden met het slachtoffer en hem te lokken naar de Kanangalaan. Uit het onderzoek is juist gebleken, dat zij op haar werkplek zocht naar iemand die haar kon helpen Simson te doden. Eerst had Ann gezegd, dat Asis het slachtoffer had doodgeschoten, terwijl uit het onderzoek is gebleken dat haar broer Shatman dit heeft gedaan. Nergens is gebleken, dat zij uitgelokt is door Asis. Algoe achtte derhalve ook de uitlokking tot moord niet bewezen.

Ook ontkent Ann een relatie te hebben met Asis of wekelijks geld van hem te krijgen. Volgens Algoe maakt dit haar aandeel in deze zaak dan totaal onbegrijpelijk. Waarom al deze organisatie dan? Mensen ronselen om het strafbaar feit te plegen, ongeregistreerde mobiel en simkaart kopen, broer Shatman en Terry als helpers zoeken, vervolgens Simson bellen en afspreken en betalingen doen aan Terry.  Zij vroeg Kantonrechter Cynthia Valstein-Montnor Asis van de gehele dagvaarding vrij te spreken, nu het bewijs van het Openbaar Ministerie stoelt op de onbetrouwbare verklaringen van een medeverdachte.

Advocaat Murwin Dubois, die Ann bijstaat, legde voornamelijk de nadruk op, dat het aandeel van Ann niet wezenlijk was en dat zij eerder de rol van een medeplichtige vervulde. Hij staafde zulks met literatuur en jurisprudentie. Hij vroeg de rechter om Ann voor medeplichtigheid te veroordelen en de strafmaat te verlagen met een derde.

Voor de verdachte Terry trad advocaat Raoul Lobo op. Hij wees voornamelijk naar het feit, dat Terry een drugsverslaafde is en daarom een prooi is voor mensen met slechte bedoelingen. Overigens ontkent Terry op uitkijk te hebben gestaan. Hij zegt dat hij met Shatman en Asis naar de locatie is gegaan om bamboe te kappen en daarvoor SRD 60 heeft ontvangen. 

De Kantonrechter heeft na de pleidooien de zaak uitgesteld naar 26 juni voor repliek van het  Openbaar Ministerie. 

error: Kopiëren mag niet!