LEGER
Record wereldwijde militaire uitgaven
DOOR DUNCAN MIL

24 april 2023 – De wereldwijde militaire uitgaven stegen in 2022 tot een recordhoogte van 2.240 miljard dollar. De regio Oost-Europa kende de sterkste stijging van de uitgaven, aangedreven door de Russische invasie van Oekraïne.

De militaire uitgaven in Europa kenden de sterkste jaar-op-jaar stijging sinds het einde van de Koude Oorlog, een stijging van 13 procent, zei het Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI, maandag.

Militaire hulp aan Oekraïne en bezorgdheid over een verhoogde dreiging vanuit Rusland hebben echter een sterke invloed gehad op de uitgavenbeslissingen van veel andere staten, evenals de spanningen in Oost-Azië.

“De voortdurende stijging van de wereldwijde militaire uitgaven in de afgelopen jaren is een teken dat we in een steeds onveiligere wereld leven”, zegt dr. Nan Tian, senior onderzoeker bij SIPRI’s programma voor militaire uitgaven en wapenproductie. “Staten versterken hun militaire kracht als reactie op een verslechterende veiligheidsomgeving, die ze in de nabije toekomst niet zien verbeteren.”

De militaire uitgaven van staten in Midden- en West-Europa bedroegen in 2022 in totaal 345 miljard dollar.

De Russische militaire uitgaven stegen met naar schatting 9,2 procent in 2022 tot ongeveer 86,4 miljard dollar, wat overeenkomt met 4,1 procent van het Russische bruto binnenlands product (bbp) in 2022, tegen 3,7 procent van het bbp in 2021.

De militaire uitgaven van Oekraïne bedroegen in 2022 44,0 miljard dollar. Met 640 procent was dit de hoogste stijging in een jaar van de militaire uitgaven van een land volgens SIPRI-gegevens. Als gevolg van de stijging en de oorlogsgerelateerde schade aan de Oekraïense economie, schoot de militaire last (militaire uitgaven als percentage van het bbp) omhoog van 3,2 procent in 2021 naar 34 procent van het bbp in 2022.

error: Kopiëren mag niet!