Spanje graaft fascistische Falange-leider op
DOOR JORDI BOU

24 april 2023 – Spanje gaat de overblijfselen van de fascistische leider Jose Antonio Primo de Rivera opgraven uit een gigantisch mausoleum buiten Madrid, als onderdeel van de voortdurende strijd van de Spaanse regering tegen symbolen van het fascisme.

Primo de Rivera richtte de Falange-beweging op, die de dictatuur van generaal Francisco Franco inspireerde.

Zijn opgraving, die volgt op de verwijdering van de overblijfselen van dictator Francisco Franco in 2019, maakt deel uit van een plan om de door Franco gebouwde “Vallei van de gevallenen” om te vormen tot een gedenkteken voor de 500.000 mensen die zijn omgekomen tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936-1939.

Vorig jaar werd de Vallei van de Gevallenen omgedoopt tot Vallei van Cuelgamuros – de oorspronkelijke naam van de site – onder de nieuwe Spaanse wet op het democratisch geheugen.

Primo de Rivera zal worden herbegraven op de San Isidro-begraafplaats in Madrid, in de buurt van de graven van een aantal van zijn familieleden.

Hij werd in november 1936 in Alicante geëxecuteerd door een Republikeins vuurpeloton. Primo de Rivera was de zoon van dictator Miguel Primo de Rivera, die Spanje regeerde van 1923-1930.

error: Kopiëren mag niet!