Rapport “Corruption in the Caribbean”: Publiek beeld over corruptie bij overheid en politici in Suriname zeer slecht

Het beeld bij de Surinaamse burger over corruptie bij overheidsambtenaren en bij politici is zeer slecht. Bij de zogeheten “friends and family” corruptie scoort Suriname ten opzichte van de rest van het Caribisch gebied zelfs hoger dan het gemiddelde in de regio.

Beïnvloeding bij benoemingen en bevorderingen bij de overheid door politici scoort met 91% erg hoog in vergelijking met het gemiddelde van 83% in de rest van de regio. Met het vragen van “tjoekoe’s” (geld en/of giften) door overheidsfunctionarissen voor dienstverlening die in wezen tot hun taken behoren, scoort Suriname met 80% aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 66 %.  De perceptie bij het Surinaams publiek dat douane ambtenaren corrupt zijn, wordt met 61 procent bevestigd en is zelfs het hoogst in de regio. Hoewel in de rest van de regio dit beeld bij het publiek ook slecht is, is het toch aanzienlijk lager, te weten 42%. De slechtste publieke perceptie over douane ambtenaren in Suriname, wordt gevolgd door Haïti met 58%, Guyana met 55% en Jamaica 52%. Barbados scoort op dit stuk bij het publiek het laagst met 15%.

Rapport World Justice Project

Deze cijfers komen rollen uit een onderzoek verricht onder het publiek door het World Justice Project in 14 verschillende landen in het Caribisch gebied. Het onderzoek werd verricht in de periode juni tot en met augustus vorig jaar. World Justice Project is een onafhankelijke, multidisciplinaire internationale organisatie ter bevordering van de “rule of law” (rechtsstaat) in de wereld. World Justice Project heeft haar hoofdzetel in Washington, VS. 

De afwezigheid van corruptie is een kerncomponent voor een effectief functioneren van de rechtsstaat. Corruptiebestrijding is een belangrijke doelstelling van regeringen, de private sector en maatschappelijke groeperingen in de wereld. Om daarbij effectief te zijn, dient men bij anti-corruptie maatregelen inzicht te hebben in sociale attitudes en normen bij het publiek. Deze dienen ook als basis voor evaluatie en metingen, zo staat in het rapport. 

De data in het rapport zijn verkregen uit “face tot face”- vragen, gesteld aan tussen de 500 tot 1.000 respondenten in elk van de 14 landen. De gestelde vragen waren specifiek bedoeld om data te verkrijgen over hoe de gewone burger aankijkt tegen de verschillende dimensies van corruptie in hun respectieve land. De verkregen data uit het onderzoek geven aan de mate van sociale acceptatie en norm bij het algemeen publiek over corruptie.

Corruptie bij de overheid

Respondenten werd onder meer de vraag voorgehouden dat corruptieve praktijken door functionarissen bij de overheid “heel frequent” of “frequent” plaatsvinden bij specifieke gevallen . Zo een specifiek geval is de beïnvloeding bij de aantrekking van vrienden en familieleden. Suriname scoort met 88% hoger dan het regionale gemiddelde van 81%. Suriname volgt hier na de Bahamas die het hoogst scoort met 90%. Bij de toewijzing van overheidscontracten aan vrienden en familieleden is de Surinaamse score 89% tegenover een gemiddelde van 80%. Deze oneervolle hoogste plek deelt Suriname met Trinidad & Tobago en de Bahamas. 

Bij het vragen van “tjoekoe’s” door overheidsfunctionarissen is de score 80% tegenover het gemiddelde van 66%. Slechts Trinidad & Tobago is Suriname voor met de hoogste score van 82 procent.

Het beeld dat bij respondenten bestaat over de beïnvloeding door gekozen volksvertegenwoordigers en politici bij bevorderingen van vrienden en familieleden op basis van patronage in plaats van kwalificaties is zeer negatief, 91%. Bahamas scoort met 92% het hoogst. Het regio gemiddelde scoort 83%.

88% van de ondervraagden in Suriname vindt dat gekozen volksvertegenwoordigers en politici invloed uitoefenen bij de toewijzing van contracten aan bedrijven en/of personen dichtbij hun eigen kring. Het regio gemiddelde is 80%.

Tjoekoe’s

Met de publieke perceptie over het aannemen van “bribes or gifts” (tjoekoe’s) door politici om toewijzing van overheidscontracten en besluiten te beïnvloeden scoort Suriname 86%, na Trinidad met de hoogste score van 89%.  

Bij de vraag over ambtenaren die zich met corruptieve praktijken bezighouden ziet 61% van de Surinaamse burger “de meeste of alle douane ambtenaren” als corrupt. Dit is de hoogste score in de regio, waarvan het gemiddelde 42% is.  Ook de publieke perceptie over leden van het parlement in relatie tot corruptie is in Suriname niet fraai, 63% tegenover een gemiddelde van 55% in de regio.

Bij de vraag over het “kopen van stemmen” bij landelijke verkiezingen scoort Suriname lager dan het regio gemiddelde van 11%. 7% van de respondenten zegt te zijn benaderd om hun stem op een persoon of een bepaalde politieke partij uit te brengen, in ruil voor een gunst, geld of goederen.

Het volledige rapport “Corruption in the Caribbean” is te lezen op de website van World Justice Project: https://worldjusticeproject.org of in het pfd-document hieronder:

SS

error: Kopiëren mag niet!