Je tankt om te werken en werkt om te tanken

De prijzen van brandstof zijn voor heel Suriname elke dag een verrassing. Mensen kijken elke dag  uit naar de volgende tarieven. Alhoewel mensen in de verre districten geen gedecentraliseerd busbeleid kennen,, doen ze het nu nog met hun eigen vervoersmiddelen. 

Innovativiteit wordt omver gegooid door hoge benzinetarieven

Veel mensen hebben nu in buurten afgesproken dat ze aan het werk gaan met een vervoermiddel. Zo komen ze elke ochtend op een centrale plek en vertrekken dan richting het werk. Ondanks dit, wordt het met de dag moeilijker en worden ook deze initiatieven omver gegooid door dagelijkse verhoogde benzineprijzen.

Bussen als keuze

Voor veel bewoners van de districten die ver van Paramaribo zijn, is het geen optie om gebruik te maken van interne busritjes. Hiermee wordt bedoeld, dat de mogelijkheid er niet bestaat om per ressort of ver gelegen plaats een bus te pakken naar een centrale plek in het district zelf. Zoals men dat gewend is in Paramaribo, Wanica, Para en Saramacca.

Nickerie heeft ver gelegen plekken

Voor bewoners in de oostelijke en westelijke polders van het district Nickerie bestaat de mogelijkheid wel om met een bus naar de hoofdplaats van Nickerie te gaan. Ook voor de mensen uit Wageningen is deze mogelijkheid er. Andere gebieden die toch nog enkele kilometers van de hoofdplaats van Nickerie verwijderd zijn, hebben geen toegang tot bussen. “Het is gewoon je eigen vervoermiddel met je eigen benzine gebruiken om op plaats van bestemming aan te komen”, geven burgers te kennen aan de redactie van Dagblad Suriname.

Tussenstop met een PN

In het district Coronie komt het vaak voor, dat mensen van Ingikondre (een plek in het district Coronie) gebruikmaken van bussen die de route Paramaribo-Nickerie (PN) rijden om op de hoofdplaats waar ze tewerkgesteld zijn aan te komen. 

Kleinere districten

Voor velen lijken deze districten toch op iets wat kleine districten en de gedachte om bussen in te zetten lijkt juist een grotere uitgave voor de staat, maar de gebieden spreken voor zich. Ze liggen kilometers verwijderd van elkaar en burgers voelen het nu, daar benzine echt in prijs omhoog gaat, meer dan ooit. “Als tegemoetkoming naar burgers zou het goed zijn, dat de regering vooral de werkende klasse tegemoet komt met een uitgestippeld gedecentraliseerd busbeleid in het hele land. Dit zodat men niet hoeft te werken om te tanken en te tanken om te werken”, zegt de burger, die in gesprek ging met de redactie, afsluitend in het gesprek.

error: Kopiëren mag niet!