India arresteert Sikh-separatistenleider Amritpal Singh

De Indiase politie arresteerde zondag een brandstichter Sikh-separatist na een maandenlange klopjacht die leidde tot protesten en vandalisme onder de diaspora in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten.

Amritpal Singh werd beroemd in de noordelijke staat Punjab en riep op tot een apart Sikh-thuisland, bekend als Khalistan, de strijd waarvoor in de jaren tachtig en negentig dodelijk geweld in India leidde.

Singh, 30, lijkt op Jarnail Singh Bhindranwale, een boegbeeld van de Khalistan-beweging die omkwam toen het Indiase leger in 1984 de Gouden Tempel in Amritsar, een belangrijke Sikh-site, bestormde.

De operatie leidde tot protesten van Sikhs buiten Indiase consulaten in Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten.

Demonstranten sloegen ruiten in San Francisco in, haalden een Indiase vlag neer bij de Indian High Commission in Londen en vernielden naar verluidt een Gandhi-standbeeld in Ontario.

Punjab, dat voor ongeveer 58 procent uit sikhs en voor 39 procent uit hindoes bestaat, werd in de jaren tachtig en begin jaren negentig opgeschrikt door een gewelddadige separatistische beweging voor Khalistan, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen.

De mislukte inval in Amritsar in 1984, bekend als Operatie Blue Star, leidde een paar maanden later tot de moord op de Indiase premier Indira Gandhi door haar Sikh-bewakers.

Dat leidde op zijn beurt tot een massale anti-Sikh-pogrom in New Delhi en elders die meerdere dagen duurde, waarbij nog eens duizenden mensen, waaronder kinderen, werden doodgeschoten, geslagen en verbrand.

error: Kopiëren mag niet!