“Goede hoop, goedkope dood”

Politici en hun “hielenlikkers” blijken nog in de waan te verkeren dat het goed gaat in het land en dat er vorderingen worden geboekt richting een leefbaar Suriname. Hebben zij door dat één “droog puntje” al srd 5,- kost, een basis behoefte welke normaal elke morgen zou moeten worden genuttigd! Weten zij dat 1 liter brandstof gelijk is aan 1 US$, dat de koers “skyhigh” is, en academici rondom het minimumloon krijgen toegeslingerd? Hebben zij niet de info dat kinderen met hongerige magen de school bezoeken en misschien in de middag pas iets kunnen krijgen om op te kauwen? Dan nog niet gesproken over het aantal kinderen dat de school niet meer bezoekt omdat de ouders dat financieel gewoon niet kunnen opbrengen.

Het volk wordt steeds weer uitgeknepen terwijl corrupte politici zich blijven verrijken. Vrouwe Justitia blijkt daadwerkelijk niet alleen “bind, maar ook doof” te zijn aangaande corruptie gevallen en illegale praktijken van politici en hun trawanten! 

Echter wordt de kleine man die zijn frustraties uit wel met groot machtsvertoon opgepakt, alsof dat de frustratie zal wegnemen! Bijna een ieder blijkt een dubbele agenda op na te houden.

Zelfs “God” heeft schijnbaar de attitude van haar schepselen, dan wel het sadisme van “Satan” overgenomen, anders “a no bo libi wi pina so nanga politici no bo kisi brik fu kiri wi ini a film”! De vorige “hoge autoriteit” heeft het geflikt om een “betaalde geestelijke adviseur” te benoemen, met als gevolg dat wij in een “ernstige “failed state hell-situatie” zijn beland. Deze “farizeese herder” chanteert zijn “lichtgelovige lammetjes” op de koop toe dat zij zullen creperen als zij  geen tiende deel van hun inkomsten aan hem overdragen!

Trouwens wat voert die “opjuttende ondergedoken pastor”, met invloeden van de winti cultuur, in zijn schild? De “successor” heeft de ingeslagen weg van het hebben van een “geestelijke adviseur” door gevolgd en kijk maar wat met de koers en de leefsituatie van het volk is gebeurd! Hoe gênant is het niet om mee te maken dat weer een zoveelste commissie wordt benoemd. Het koddige is dat zij als taak heeft om jongeren van suïcide te weerhouden! De vraag is hoe deze cie deze jongeren gaat bemoedigen? Zullen zij aangeven: houd vol er ligt een prachtige toekomst voor jullie in het verschiet, wees gerust de koers wordt heus weer srd 7,50 en kan je dan weer elke ochtend een broodje eten, heb geloof in God en onze politici ze hebben beloofd dat “deng aw seting”!

De suicide preventiemedewerkers moeten ervoor waken dat ze hierdoor juist een “woestbui ontlokken en zij door de “suïcidale figuur” meegesleurd worden naar “yaanda”! Ze kunnen zich toch het geval herinneren waarbij zelf de chauffeur van het dienstvoertuig moest vluchten en dekking moet zoeken”! Dan hebben wij weer die “sabakoe vretende dichter” die een “heroïsche daad” gepleegd denkt te hebben, door een van de “gegrepen percelen” terug te geven. Misschien moet de leiding van zijn partij op advies van zijn maat “maar een sjaawsje” hem “honoreren” met de post van “minister van grondzaken”! Immers had de partijvoorzitter reeds aangegeven dat “Dinotaatje” niet de beste keus was?

Hoe walgelijk is het niet gesteld met de morele status van jongeren die als rolmodel zouden moeten fungeren. Dat er sprake is van geestelijke armoede is bij een hoop figuren reeds lang duidelijk. Een toerisme gerelateerde regelgeving wordt goedgekeurd, en men begint hoog van de daken te gillen dat het toerisme zal bloeien. Hoeveel toeristen zullen komen naar een “failed state country” waar; de veiligheid ernstig te wensen overlaat, stakingen om de hoek kijken, de kans prominent aanwezig is om te worden bedonderd, prijzen a la minuut de pan uit vliegen, men moeilijk valuta kan kopen of verkopen en overheidsfunctionarissen incapabel en corruptief zijn? Helemaal leuk wordt de situatie door de staking van vuilophalers, is het dan goed gedijen voor “tjancroachtige” politici?

Hierbij simpele maatregelen om enigszins de druk op de vraag naar valuta en de staatsuitgaven te verminderen, die geen geld kosten doch slechts daadkracht en oprechtheid: 

1. binnen 6 maanden stopzetting van de “levenslange “uitbetaling aan gewezen politieke ambtsdragers. 

2. samenstellen van een lijst van niet noodzakelijk geachte importproducten. 

3. Geen aanschaf van peperdure voertuigen en apparatuur voor overheidsdiensten. 

4. Oprechte en capabele Surinamers de mogelijkheid bieden om in belangrijke functies te worden benoemd. 

5. Middels snelrecht terughalen van de algemeen bekende gestolen middelen van de staat. In plaats van direct in de verdediging te gaan worden politici en hun “trawanten” opgedragen om middels hun “beschikbare inventiviteit en competentie” aan te tonen dat er bij hun geen sprake is van “geestelijke armoede en een leiderschapsprobleem”! 

Hebben de huidige machthebbers het electoraat in 2020 hoop gegeven en anno 2023 hun verder de dood in gedreven?                                                                                                                 

P.s. zullen wij dadelijk horen dat het Franse “Le Monde” bezig is met neokolonialisme? Waarom is het bericht uit Brazilie omtrent de betrokkenheid van Surinaamse politici in het drugscircuit zo snel weggestopt? Welke onbetrouwbare, maar “heilig spelende politicus rende gebrouilleerd” om hulp te zoeken voor zijn in een Aziatisch land door de mand gevallen “coke smugglers”?                                     

Frits Lalay

error: Kopiëren mag niet!