Blije gezichten bij Ied-ul-Fitr viering –  Deel viert vandaag einde van Ramadan 

Verschillende moskeeën over het hele land waren vrijdag propvol. Het einde van de heilige maand Ramadan voor moslims over de gehele wereld wordt gevierd met het Eid-ul-Fitr feest. Bij de hoofdmoskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging waren naast gelovigen, vertegenwoordigers van de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS) en diplomaten aanwezig. 

Vele mensen spreken van blijdschap en vreugde. “Ied is een feest van vreugde en blijdschap, aan het eind van de vastenmaand. Ramadan leert ons om mee te leven met degenen die het minder hebben. Ons land en de wereld als geheel gaan door moeilijke tijden. Door de financieel-economische crisis in het land, is het op vele plaatsen iets anders geweest. Maar, we zijn blij dat wij, ondanks de crisis, aan de gebruikelijke maaltijden en offers hebben kunnen voldoen”, stelt Altaaf.”

Zuivering van de ziel 

“Het vasten dient als een vorm van zuivering van de ziel. We hebben veel geleerd. Het is daarom belangrijk dat wij gezamenlijk het goede blijven voortzetten en elkaar blijven ondersteunen en liefhebben”, geeft Haroen aan.  

Het vasten tijdens Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam en wordt beschouwd als een manier om spirituele reiniging te bereiken en om compassie te hebben met de minderbedeelden die het hele jaar door honger lijden. Volwassenen gezonde moslims worden aanbevolen om tussen zonsopkomst en zonsondergang te vasten. Het gaat vaak samen met gezamenlijke bijeenkomsten voor het ontvasten en extra gebeden in de moskee. 

De Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), zal vandaag, zaterdag 22 april, het Ied feest vieren. De maan is donderdagavond niet met het blote oog te zien geweest in Suriname. 

error: Kopiëren mag niet!