Nederlandse ambassade in Paramaribo: “Pre-payment visumaanvraag via VFS weer uitgeschakeld”

Surinamers die via VFS Global (Visa Facilitation Services Global) in Dubai online moesten betalen voor een visumaanvraag afspraak hoeven die betaling niet meer te verrichten. Dat laat de Eerste Ambassadesecretaris van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, Reint Vogelaar, in een reactie weten aan de redactie van Dagblad Suriname.

Dat plotseling betaald moest worden voor een online afspraak voor een visumaanvraag was zonder aankondiging ingevoerd door het hoofdkantoor van VFS in Dubai en zou erg nadelig uitwerken voor Surinamers. 

Vogelaar schrijft in zijn reactie aan Dagblad Suriname onder meer: “In de afgelopen maanden is gebleken dat helaas in ruim 20 procent van de afspraken die worden ingeboekt bij VFS voor visumaanvragen niet wordt nagekomen. Deze zogenaamde no-shows zorgen ervoor dat de wachttijden voor visumafspraak onnodig oplopen, wat vervelend is voor veel Surinaamse burgers.”

Momenteel onderzoekt VFS, aldus Vogelaar, verschillende mogelijkheden om het aantal no-shows terug te dringen en hiermee de dienstverlening in Suriname verder te verbeteren. 

“Het invoeren van een pre-payment systeem, waarbij de service fee van € 30 reeds vooraf betaald moet worden, kan daarbij helpen, zo blijkt uit ervaringen op andere plekken in de wereld. Graag wil ik benadrukken dat dit systeem geen extra kosten voor de aanvrager betekent. Het enige verschil is dat deze service fee vooraf betaald dient te worden in plaats van bij het inleveren van de aanvraag.”

De Eerste Ambassadesecretaris laat verder weten, dat de invoering van het pre-payment systeem in Suriname echter berust “op een misverstand”. 

“Waar onderzocht moest worden of, en hoe, dit systeem ingevoerd kan worden, is abusievelijk deze optie in het systeem reeds aangezet waardoor het voor Surinaamse aanvragers tijdelijk niet goed mogelijk was een afspraak in te plannen. Sinds vanmorgen (red. dinsdag 18 april) is deze pre-payment echter weer uitgeschakeld. Dit betekent dat als voorheen deze service fee nu betaald moet worden bij het indienen van het aanvraagdossier.De komende periode zal onderzocht worden hoe we de dienstverlening verder kunnen optimaliseren”, aldus Reint Vogelaar van de Nederlandse ambassade.

VFS Global is een visumverwerkingsbedrijf dat diensten verleent met betrekking tot visumaanvragen, paspoorten en andere reisdocumenten. Ze werken namens verschillende regeringen en bieden een scala aan diensten zoals visuminformatie en advies, aanvraagverwerking, biometrische verzameling en documentbezorging van en naar visakantoren. VFS Global heeft een wereldwijd netwerk van meer dan 3.000 aanvraagcentra in meer dan 140 landen.

PK

error: Kopiëren mag niet!