Jagdeo noemt Surinaamse landbouwminister “een louche figuur” na visvergunningenruzie

Vice-president van Guyana Dr. Bharrat Jagdeo noemde de Surinaamse minister van Landbouw een “louche figuur” na een ruzie over visvergunningen tussen de twee landen. Parmanand Sewdien is de Surinaamse functionaris in kwestie.

“…Suriname en enkele ministers, vooral de minister van Landbouw, die daar. Ik heb geen vertrouwen in hem. Hij is een duister personage. Ik moet dat zeggen, louche figuur, met wat hij deed met de vissersvergunningen, ‘zei Jagdeo.

De regering van Guyana had in september 2022 de behandeling van Guyanese vissers door de Surinaamse autoriteiten veroordeeld en er bij haar Nederlandstalige buurland op aangedrongen om hun toezegging om hen visvergunningen af te geven, na te komen.

In een krachtig geformuleerde verklaring had de regering eraan herinnerd dat Suriname had beloofd om 150 visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers, voortbouwend op een belofte gedaan aan president Dr. Mohamed Irfaan Ali in 2020. Niets kwam uit en de regering van Guyana zei dat Guyanese vissers werden lastiggevallen door de Surinaamse autoriteiten.

De minister van Landbouw van Guyana, Zulfikar Mustapha en Sewdien, zijn Surinaamse tegenhanger, hadden besprekingen over de kwestie gevoerd. In januari vorig jaar zou er een overeenkomst tot stand zijn gekomen, waarbij Guyana al sinds november 2021 de namen van Guyanese vissers indient.

error: Kopiëren mag niet!