De gevechten in Soedan gaan door
DOOR DUNCAN MIL

20 april 2023 – Intense confrontaties tussen het Soedanese leger en de machtige paramilitaire groep, de Rapid Support Forces (RSF), hebben het leven gekost aan minstens 296 mensen en 3.000 gewonden.

Het Soedanese leger (SAF) en zijn rivaliserende RSF vechten al dagen. Woensdag waren er hevige gevechten in het centrum van Khartoem en hevige botsingen op de belangrijkste luchthaven van de hoofdstad, die sinds zaterdag gesloten is omdat RSF-leider Mohamed Hamdan Dagalo, ook wel bekend als Hemedti, strijdt om de macht tegen de militaire chef van Soedan, Abdel Fattah al-Burhan.

Het Soedanese leger zei woensdag in een verklaring dat het de poging van RSF om het hoofdkwartier van het leger aan de noordelijke rand van de luchthaven van Khartoum te veroveren, “afsloeg en versloeg”.

Janes, het wereldwijde open-source inlichtingenbedrijf, beweert dat de SAF zowel de facto als de jure controle had over Soedan voordat de botsingen op 15 april begonnen. De poging van de RSF om de controle over strategische locaties in de hoofdstad over te nemen, was een poging tot militaire staatsgreep door de RSF.

De SAF en RSF waren ooit bondgenoten en grepen de macht tijdens een staatsgreep in 2021. De spanningen liepen echter op over de voorgestelde integratie van de RSF in het leger.

Op 19 maart kwam de Transitional Sovereignty Council (TSC) van Soedan, onder leiding van de generaals Burhan en Dagalo, met civiele politieke groeperingen overeen om de macht tegen 11 april over te dragen van het leger aan een burgerregering. De deadline voor de machtsoverdracht kwam en ging echter. .

Vier dagen later probeerden Hemedti en de RSF de controle over het land over te nemen, met aanvallen op landelijke luchtmachtbases om de SAF-luchtmacht te neutraliseren.

error: Kopiëren mag niet!