Houtsector kan verhoogde tarieven niet betalen

De verhoging van retrubitierechten van USD 4,84 naar USD 8,80 per kubieke meter hout, en de 1.000 prccent verhoging van de heffing bij rondhoutexport, de concessierechten en keuringslonen zegt de houtsector niet te kunnen betalen. 

De Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU), de Binnenlandse Houtproducenten (BHP), de Vereniging van Rondhout Exporteurs (VRE) en de Vereniging van Vrachtrijders (VV) hebben een maand geleden in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi hun ernstige bezwaren kenbaar gemaakt over de plotseling verhoogde kosten. De verhoogde tarieven hebben een grote impact op de kostprijsberekening van hout. Niet alleen de houtexport komt in het gedrang, maar ook de lokale markt zal te maken krijgen met de stijging van hout en houtproducten voor de woningbouw. De verhoogde tarieven zijn zonder enige vorm van overleg met de sector doorgevoerd. 

De vier beschikkingen waarin de verhoogde tarieven zijn vastgesteld is recentelijk geslagen. De ASHU heeft afgelopen maandag een ledenvergadering in het Lalla Rookh-gebouw in Paramaribo belegd. Boze leden gaven aan, dat door de plotselinge verhogingen enkele bedrijven over de kop zullen gaan. Exporteren wordt duurder, met als gevolg verlies van het aandeel van Surinaams hout op de internationale markt. 

De ASHU en de overige actoren in de sector proberen reeds enkele weken tevergeefs spoedoverleg te plegen met de regering. Op de ledenvergadering afgelopen maandag is besloten de zaak niet zo te laten. Er is zelfs gesuggereerd een Kort Geding tegen de staat aanhangig te maken. 

Tijdens de vergadering kreeg de ASHU een telefoongesprek binnen waarbij ze voor woensdag, gisteren, werd uitgenodigd voor een bespreking met de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en van Grondbeleid, Bosbeheer en Bostoezicht (GBB).   

SS

error: Kopiëren mag niet!