Oud-directeur SPSB moet 26 april voor rechter verschijnen

De oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) Ginmardo Kromosoeto, moet 26 april voor de rechter verschijnen in verband met mogelijke corruptieve handelingen bij die bank (SPSB). 

In deze zaak zijn voorlopig 8 personen in Suriname en Nederland als verdachte aangemerkt voor onder meer deelneming criminele organisatie, overtreding artikel 13 Anti-Corruptiewet, ambtsverduistering, gekwalificeerde verduistering, valsheid in boeken en/of registers door een publieke functionaris en oplichting, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Vanwege de omvang en complexiteit van de zaak is het Gerechtelijk Vooronderzoek (GVO) opgedeeld in fasen bestaande uit 20 deelonderzoeken. Inmiddels is op 29 maart 2023 het GVO van 5 deelonderzoeken afgerond. Van de 8 personen die als verdachte zijn aangemerkt, zijn vooralsnog 7 gedagvaard, waarvan er 3 in detentie zijn.

Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de strafrechtelijke vervolging van corruptie. Corruptie ondermijnt het vertrouwen van het publiek in de rechtsstatelijkheid van de samenleving en wekt onder meer maatschappelijk wantrouwen. Er is sprake van corruptie wanneer publieke functionarissen in de uitoefening van hun functie opzettelijk zaken nalaten vanwege een verkregen geschenk, prestatie of belofte, bedoeld om zichzelf of anderen te bevoordelen. Corruptie werkt criminaliteit in de hand en schaadt bedrijven, overheden en de samenleving.

We kunnen corruptie voorkomen door de bewustwording bij de samenleving op gang te brengen, anonieme mogelijkheden te scheppen om corruptie te melden, effectieve en transparantie procedures invoeren bij de overheidsinstanties. De gevolgen van corruptie kunnen funest zijn voor een eerlijke en efficiënt draaiende organisatie en de economie van het land geheel verzieken.

Corruptieve handelingen kunnen worden geclassificeerd als strafbare feiten waarop een gevangenisstraf van 2 tot 9 jaar staat.

Iedere burger, ambtenaar of functionaris kan corruptie (anoniem) melden bij de politie en de procureur-generaal. Binnenkort is dat ook mogelijk ook bij de Anti-Corruptiecommissie.

Mogelijke vormen van corruptie die wettelijk strafbaar zijn gesteld:

1Omkopen ambtenarenArt. 229 SrMax 4 jaar
2Begunstiging ambtenarenArt. 229a SrMax 2 jaar
3Omkoping rechterArt. 230 SrMax 6 jaar
4Verduistering van geld of geldwaardig papierArt. 423 SrMax. 6 jaar
5Vervalsing bescheiden Art. 424 Sr.Max. 9 jaar
6Aannemen van giften of beloftenArt. 426 SrMax. 4 jaar
7Aannemen van giften onder verzwarende omstandighedenArt. 427Max. 6 jaar
8Aannemen van giften en beloften door rechterArt. 427a SrMax. 9 jaar
9Dwang door ambtenarenArt 429 SrMax 2 jaar

error: Kopiëren mag niet!