Financiën-minister Raghoebarsing: “Koersbeheersing gaat nog even duren, maar we zijn goed op weg”

Het beheersen van de koers gaat nog even duren, maar we zijn goed op weg. Dat verzekert Financiën-minister Stanley Raghoebarsing. De minister sprak gisteren, dinsdag 18 april, tijdens de koersdebatten in het parlement. Tijdens de debatten gisteren heeft het parlement feitelijk niet veel wezenlijks toegevoegd aan het eerder door president Chandrikapersad Santokhi aangekondigde pakket aan maatregelen om de op hol geslagen te beheersen. 

De algemene verwachting die bij de samenleving bestond dat er nieuwe acties en of maatregelen uit de vergadering zouden rollen die de koers morgen reeds onder controle zouden brengen, blijkt niet realistisch te zijn. Minister Raghoebarsing zegt echter, dat de wijze waarop de regering, parlement en alle relevante actoren in de samenleving nu met elkaar communiceren en overleg plegen om de door de regering aangekondigde maatregelen te implementeren, een positief teken is dat “wij goed op weg zijn”. 

Nota minister

Het parlement lijkt vrede te hebben met de inhoud van een nota die de minister aan het parlement heeft doen toekomen. In de nota wordt een toelichting gegeven van enkele eerder door de president aangekondigde maatregelen, alsook uitleg met data onderbouwing van zaken zoals de export retentieregeling, de sectoren die voldoen aan de afdrachtplicht uit exportopbrengsten, de situatie van vraag en aanbod op de valutamarkt, het verband tussen wisselkoers en inflatie, de Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname, de deviezenbehoefte van de overheid en de bank en de oorzaken van de wisselkoersstijgingen.

In de nota legt de Financiën-minister uit, dat de vraag naar vreemde valuta door verschillende factoren wordt bepaald. Een belangrijke voorwaarde voor een stabiele wisselkoers is vertrouwen. In samenhang hiermee moet natuurlijk ook prudent fiscaal en verkrappend monetair beleid worden gevoerd. Op dit moment speelt vertrouwensverlies een rol. Dit leidt volgens de minister in zijn nota tot een oneigenlijke vraag naar vreemde valuta, onzekerheid op de valutamarkt, en instabiele en stijgende wisselkoersen. Het is op dit moment volgens minister Raghoebarsing nog een uitdaging om de oneigenlijke vraag naar vreemde valuta zuiver te kwantificeren. 

Pakket maatregelen

Om de wisselkoers op de korte en middellange termijn te stabiliseren heeft president Santokhi ruim twee weken geleden in het parlement een aantal maatregelen aangekondigd gericht op  regulering van  valutatransacties op basis van geldende wettelijke regelingen. Alle valuta transacties zullen voortaan vallen onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Deviezen Commissie. Bij alle verkoop van vreemde valuta aan personen en rechtspersonen die goederen importeren is het overleggen van onderliggende documenten waaruit de betaling blijkt, voortaan verplicht. 

Dit geldt ook voor alle binnenlandse valutatransacties zoals bij de aankoop van reisdeviezen en deviezenovermakingen voor studenten in het buitenland. 

Op de naleving van de 35% export retentieregeling door exporteurs zal strikt de hand worden gelegd. Exporteurs zijn verplicht 35% van hun exportopbrengsten uitsluitend aan de deviezenbanken te verkopen die onder toezicht staan van de Centrale Bank. Niet naleving van deze verplichting levert volgens de wet een economisch delict op, en het Openbaar Ministerie zal beslissen of er strafrechtelijke vervolging daarop volgt. 

Er komt een Taskforce Koersstabilisatie die de naleving van deze en andere aangekondigde maatregelen dagelijks zal monitoren, bijsturen en evalueren. 

De Taskforce koerstabilisatie staat direct onder leiding van Financiën-minister Raghoebarsing. Er zullen vertegenwoordigers in zitten van Financiën, Belastingdienst, Douane, ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Economische Zaken, Justities en Politie, de CBvS, de Deviezencommissie, het Openbaar Ministerie en het Kabinet van de President. De Taskforce zal het contact onderhouden met alle actoren in de financiële- en bankwereld. Er zal wekelijks aan de Regeringsvergadering de stand van zaken worden gerapporteerd. 

Minister Raghoebarsing benadrukte gisteren opnieuw dat de maatregelen geen verboden oplegt en ook niet aan de vrijheid van burgers komen. Het gaat erom dat alles dient te gebeuren binnen de perken van wet en recht.

SS

error: Kopiëren mag niet!