Weet wat je zegt 

Wie een ander wil slaan, vindt heel gemakkelijk een stok. De kunst is om degene die jou wilt slaan, niet de stok in handen te geven. Je moet dus heel goed letten op wat je zegt of doet.

Elke politicus roept tijdens de verkiezingen van alles met als doel om het volk voor zich te winnen. In het heetst van de strijd maakt niemand zich druk over de gevolgen van al die beloften. Allen denken ‘dat zien we later wel.’                                                                                      

De verkiezingsslogan van Santokhi was ‘wo set eng, ik haal dit land uit de ellende.’ Voor velen is dat tot op heden de stok om hem mee te geselen. Mensen genieten ervan als ze hem steeds voor de voeten kunnen gooien: ”Joe bo set eng toch? Je hebt zoveel beloofd maar maakt het niet waar, pe`a diaspora monnie e`tan?” 

Deze zinnen worden geroepen om hem ongeloofwaardig te laten overkomen en tegelijkertijd te insinueren dat zij het beter kunnen doen.                                                                  

Er is altijd gezegd dat politiek smerig is, maar de omvang van die smerigheid wordt steeds duidelijker. Er wordt van alles uit de kast gehaald om de ander in een kwaad daglicht te stellen. Gestolen wapens rijzen plots als paddenstoelen uit de grond. De roofovervallen nemen toe om angst te zaaien, protestacties worden op touw gezet, de recente black Friday om bewust zoveel mogelijk chaos en vernielingen aan te richten, zelfs kranten publiceren niet objectief meer. Dit alles met het doel om de huidige regering als onbekwaam te laten overkomen. Het volk wordt als ‘t ware misbruikt om de regering af te zetten.

Echter de meest smerige truc die wordt toegepast, is om d.m.v. leugens een verkeerd beeld van iemand neer te zetten. Men roept zo lang, zo luid en zo vaak onwaarheden totdat de samenleving het als waarheid accepteert. Er worden zinnen gescandeerd als ‘Santokhi is onbetrouwbaar, het volk heeft haar vertrouwen verloren, men zal niet meer op hem stemmen, er is onenigheid bij de VHP’ Kortom men doet alsof hetgeen er wordt geroepen, feiten en waarheden zijn, terwijl dat niet zo is. Het beeld dat men probeert neer te zetten, is dat hij tijdens zijn bewind niets heeft gepresteerd, terwijl hij en zijn team keihard werken.                                                        

Terwijl de coalitie campagne voert voor de volgende verkiezingen, gaat hij met zijn team de huidige problemen te lijf. 

Niet iedereen is blij met de genomen maatregelen omdat elk mens de dingen bekijkt vanuit zijn of haar eigen voordeel en niet naar wat goed is voor het hele land. Een goed leider weet dat hij niet iedereen kan tevredenstellen. Van belang is dat hij in zijn plannen gelooft en ondanks kritiek en verwijten, doorzet. The strongest people are not those who shows strength in front of us but those who won battles we know nothing about. 

Overal ter wereld gebruiken politici de krabbenmentaliteit en vuile trucs om als beste uit de bus te komen. Dat is algemeen geaccepteerd. Waar ik mij echter het meest zorgen om maak, is dat het gedrag van politici wreder en gewetenlozer wordt. De zucht naar macht is zo groot dat men over lijken gaat. Dat komt omdat het doel om zo’n functie te bemachtigen niet meer is, het land helpen ontwikkelen maar meer om sneller en meer voor zichzelf te vergaren, dus eigenbelang. En alles wat dat eigen belang in de weg staat, wordt gewetenloos vermorzeld.  

Mensen worden altijd omringd door3 typen mensen namelijk, those who helped you in your difficult times, those who left you in your difficult times, and those who put you in your difficult times.

Santokhi heeft aan den lijve ondervonden dat hij moet samenwerken met mensen die hem keihard in de steek laten in moeilijke tijden en mensen die hem met hun wangedrag continu de rotzooi inslepen en jaloerse mensen die hem bewust willen kapot maken. De groep die hem wil helpen en beschermen in moeilijke tijden is zeer klein. Werken in zo’n sfeer is vechten tegen de bierkaai.                                                          

Pres bodyguards zijn er om je fysiek te beschermen. Echter, verstandig is om ook zelf te werken aan je eigen bescherming.

– Door wat samenwerken betreft, altijd heel selectief te werk te gaan.                                     

– Door goed te letten op wat je zegt en doet zodat je niemand een stok in handen kan geven om je mee te slaan.                                                                                                                            

– Door er rekening mee te houden dat mensen, die je niet goed gezind zijn, altijd zullen gaan graven naar vuiligheid dus moet je ervoor zorgen dat je schoon blijft. Wat er niet is, zal worden verzonnen.                                         

Elke politicus kan dus zichzelf beschermen door alert te zijn op wat hij zegt en doet.                   

Ook wij kunnen ons steentje bijdragen aan een goede en gezonde sfeer in de samenleving, door te stoppen met oordelen en veroordelen op basis van geruchten en onwaarheden. Door niet te oordelen, als we niet weten uit welke opties de president heeft moeten kiezen. Notabene, wat je voor jezelf niet wilt, doe het dan een ander niet aan. 

Keep your thoughts positive, because your thoughts become your words. Keep your words positive, because your words become your behavior.                            

Keep your behavior positive, because your behavior becomes your habits. Keep your habits positive, because your habits become your values.                                              

Keep your values positive, because your values become your destiny.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!