Voorstel opzetten mini gasvulstations voor binnenland

De EBS Tarieven Commissie (ETC) heeft in een onlangs uitgebrachte adviesrapport aan minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) geadviseerd mini gasvulstations te installeren op onder andere te Moengo en Atjoni. Hierdoor zal de gasvoorziening voor bewoners van het binnenland en de verafgelegen woongebieden in het land tegen dezelfde vastgesteld prijs kunnen plaatsvinden zoals in Paramaribo en de kustvlakte. 

Bewoners in het binnenland en verafgelegen gebieden in het land klagen al jaren over de hoge kosten voor levensonderhoud vanwege de vele malen hogere prijzen van producten dan in de stad en de kustvlakte. 

Een 28 lbs gasbom, waarvan de vastgestelde consumentenprijs vooralsnog nog geen SRD 50 is, kost in het binnenland afhankelijk van waar men woont al gauw tussen de SRD 400 en SRD 800. 

Volgens de EBS Tarieven Commissie beschikt het gasbedrijf OGANE, (nu nog) onderdeel van de EBS reeds over enkele mini gasvulstations. Indien grond (locatie) beschikbaar is kunnen de mini gasvulstations reeds binnen 30 dagen operationeel zijn. 

Recentelijk heeft de EBS Tarieven Commissie geadviseerd de prijs van gas naar marktconform niveau te brengen. Voor daarvoor in aanmerking komende doelgroepen stelt ze voor subsidie te verstrekken. Volgens berekeningen zou de prijs van een 28 lbs gascilinder bij een marktconforme koers op SRD 569,47 komen. Te bedenken wat de prijs van een gasbom dan in het binnenland zal zijn, indien er geen voorzieningen worden getroffen voor het binnenland en verafgelegen gebieden, zoals het opzetten van mini gasvulstations.

SS

error: Kopiëren mag niet!