“Dirty Cops” worden nog steeds gevoed

De Surinaamse bevolking is het politieoptreden zat, geeft oud-inspecteur Ronald aan in gesprek met Dagblad Suriname. Hij vindt, dat de regering verschillende maatregelen moet treffen, om ervoor te zorgen dat de “Dirty Cops” uit de organisatie worden verwijderd.

Het begint al bij de instroom, men moet verder gaan dan alleen het uitvoeren van een antecedentenonderzoek. Er moet vooral worden gelet op het karakter van potentiële officieren en hun vermogen om het publiek te dienen. Gebleken is, dat een paar jaar terug een lichting werd doorgelaten onder bepaalde top politiefunctionarissen, waarbij heel wat aspirant agenten betrokken waren bij criminele activiteiten. 

Van belang is keihard optreden tegen deze “rotte appels”. Men moet vooral verantwoordelijk worden gehouden voor hun ongeoorloofde politieoptreden, maar ook de “big boys”, die hun hand boven het hoofd van hun werkarmen houden. Maar, dat gebeurt nog steeds niet. 

De Surinaamse samenleving raakt te vaak geconfronteerd met onbehoorlijk politieoptreden, waardoor het vertrouwen en het respect voor het politieapparaat stuk gemaakt wordt.  

Om te komen tot een punt van gezond maken van de organisatie moet de overheid ook wel zorgen dat de goede functionarissen de nodige waardering krijgen, bijvoorbeeld een goede opleiding en doorgroeimogelijkheden en uiteraard een redelijk goed salaris ontvangen. 

Er moet ook gezorgd worden, dat functionarissen worden erkend voor hun goede werk en dat hun bijdragen aan de gemeenschap worden gewaardeerd. Er moeten middelen worden vrijgemaakt, zodat het werk daadwerkelijk gedaan kan worden, aldus Ronald.

De regering heeft onlangs extra uitrusting laten halen voor de politie naar aanleiding van 17 februari, dus “maybe moeten we vaker betogingen hebben”, zegt de inspecteur lachend.

“Een volledige non-corrupte organisatie ga je nooit helemaal hebben, maar de handhaving binnen die organisatie moet wel optimaal functioneren.” 

De regering heeft verschillende plannen om de kwaliteit van de politiediensten in Suriname te verbeteren. Dit omvat onder andere het verbeteren van de opleiding en training, het verstrekken van meer middelen, het versterken van de integriteit van de politie, het versterken van de controles en het verbeteren van de communicatie tussen de politie en de bevolking.

DA

error: Kopiëren mag niet!