Vicepresident Brunswijk: “Een deel in het land huilt en een ander deel lacht”

“We zijn broeders en zusters allemaal, maar eigenlijk, in het land huilt een deel en een ander deel lacht. We maken moeite voor u. We maken alle plannen en ideeën gereed om het binnenland en alle delen van het land te ontwikkelen. Maar, er is geen geld. Je hebt geld nodig om projecten en ontwikkeling te realiseren.” 

Woorden van vicepresident Ronnie Brunswijk, tevens voorzitter van de ABOP, onlangs bij de lancering van nieuwe busroutes van de NVB naar het binnenland. De tweede man het land herhaalde dat besluiten genomen in de wekelijkse Raad van Ministers-vergadering niet uitgevoerd worden. De vicepresident hekelt dit. “Men zegt aan mij, dat ik vp ben, maar dat is de realiteit. Daarom zeg ik, dat ik de staart van een koe vasthoud.”

Middelen vrij maken 

Eerder was er in de regering onenigheid over het vrijmaken van middelen. Brunswijk gaf vorig jaar april aan, dat toenmalig minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning, geen middelen vrijmaakt voor projecten. Volgens Brunswijk wordt er wel geaccordeerd, maar de uiteindelijke betaling van reçu’s blijft uit. Hij bleef erbij, dat er niet gewerkt kon worden door de ministeries, omdat het geld niet beschikbaar was. Alle reçu’s zijn betaald, zei Achaibersing publiekelijk. Hij zei te denken, dat de vicepresident bezig was met zijn politieke strategie. Hij stelde dat hij Brunswijk gezegd heeft dat dit niet correct is.

“Laten we de informatie correct gebruiken en dat heeft hij niet gedaan”, aldus oud-minister Achaibersing. Na een gesprek hierover met president Chandrikapersad  Santokhi werden de plooien gladgestreken. “Wij zijn een regering. Ik denk dat het goed is om binnenskamers te communiceren, in plaats van via de pers. Probleem no de moro, ala sani lusu”, zei de vicepresident.

Presidentschap

Alhoewel de partij deel uitmaakt van de huidige regeringscoalitie, onder leiding van president Santokhi, aast Brunswijk zelf op het presidentschap. Volgens de Vereniging van Economisten in Suriname, VES, is Brunswijk al 32 maanden medeverantwoordelijk voor het beleid, dat leidt tot steeds verdere verarming en verruwing van de samenleving. Volgens de VES doet hij er weinig aan om verandering te brengen. ‘Integendeel schijnt de Brunswijk de president te willen overtreffen als kampioen in “friends & family” benoemingen. Die benoemingen worden door de samenleving ernstig afgekeurd. Dit terwijl juist de vicepresident als voorzitter van de Raad van Ministers “friends & family” benoemingen kan voorkomen en belemmeren”, aldus de VES.

error: Kopiëren mag niet!