Bureau Lazard kost maandelijks USD 120.000 vanaf oktober 2020

Te betalen “succes fee” 0,25% van obligatieschuld USD 675 miljoen

Het Franse bureau Lazard dat de regering sedert oktober 2020 in de hand heeft genomen om haar te adviseren bij de onderhandelingen voor schuldherschikking met de zogeheten Oppenheimer bondholders, kost de staat maandelijks een “retainer fee” van USD 120.000 per maand. Daarnaast zal aan het bureau bij een succesvolle onderhandeling nog een “succes fee” van 0,25 procent worden uitbetaald over de originele obligatieschuld van in totaal USD 675 miljoen. Die zou moeten neerkomen op circa USD 1,6 miljoen.

Dit blijkt uit documenten en een schrijven die Financiën-minister Stanley Raghoebarsing aan Assembleevoorzitter Marinus Bee op 22 maart jongstleden heeft doen toekomen. De opgestuurde documenten behelzen onder meer het contract met het Bureau Lazard en een kopie van een schrijven van de toenmalige Financiën-minister Armand Achaibersing aan president Chandrikapersad Santokhi inhoudende het verslag van een werkgroep over de selectieprocedure welke is gevolgd en die geresulteerd heeft in de keuze van dit internationaal gerenommeerd financieel adviesbureau. 

Maandelijkse fee + succes fee

In het schrijven aan de president gedateerd 8 maart 2022 informeert de toenmalige Financiën-minister Armand Achaibersing dat de fees die aan Lazard worden uitbetaald zijn opgebouwd uit 1) een maandelijkse retainer fee, en 2) een succes fee van 0,25% over USD 675 miljoen, zijnde de oorsponkelijke obligatieschuld.

Vooralsnog, zo staat in de brief van de toenmalige minister van Financiën van 8 maart vorig jaar, wordt alleen de maandelijkse retainer fee betaald. In het contract wordt hiervoor een bedrag van USD 120.000 per maand genoemd zolang het contract loopt. 

De ingangsdatum van de overeenkomst met Lazard is oktober 2020. Tot en met maart dit jaar zijn dat in totaal 29 maanden. Dat zou moeten neerkomen op een bedrag van USD 3.480.000. De schuldonderhandelingen zijn nog gaande. 

In het schrijven van de toenmalige minister van Financiën wordt ervan uitgegaan, dat de retainer- en succes fee in de orde van grootte zouden liggen van USD 3 miljoen. Kennelijk ging de minister toen er van uit dat er eerder overeenstemming zou worden bereikt bij de schuldonderhandelingen met de bondholders..

De totaal aan Lazard te betalen kosten (toen nog in de orde van USD 3 miljoen/retainer + succes fee) dient te worden afgezet tegen een verwachte te behalen schuldverlaging (haircut) in de orde van grootte  van USD 300 miljoen. Toenmalig Financiën-minister Achaibersing merkte in zijn brief aan president Santokhi op “dat bij het aangaan van de twee Oppenheimer schulden, welke mede hebben bijgedragen tot de economische crisis, door de toenmalige regering een bedrag van circa USD 22 miljoen is betaald aan kosten en fee”. 

Vijf gerenommeerde adviesbureaus

Uit de documenten blijkt ook, dat in totaal vijf internationaal gerenommeerde adviesbureaus offertes hebben ingediend op basis van een internationale tenderprocedure. De binnengekomen offertes waren van Moeli’s & Compani, Morgan Stanley, Credit Suisse, Rothschild en Lazard Frères.

De vijf offertes zijn beoordeeld door een werkgroep die was geïnstalleerd door de minister van Financiën en Planning. Deze werkgroep bestond uit de volgende personen:

  1. Chandi Jethu, Special adviseur van de regering
  2. Amwed Jethu, CEO SovX partners
  3. Vijay Kirpalani, Directeur Kirpalani N.V
  4. Paul Mehilal, Directeur Quilogy
  5. Rajen Pahladsing, Register accountant
  6. Rafiek Sewradj Panday, Directeur Hakrinbank N.V
  7. Annand Jagesar, Staatsolie N.V

Op basis van een aantal criteria en wegingsfactoren is na een scoringsproces de optimale keuze gevallen op Lazard. Lazard is de nummer 1 staatsschulden adviseur in de wereld (adviseur van onder andere Argentinië en Zambia), en haar aanbieding was bovendien met de laagste kosten, zo staat in de brief van de toenmalige Financiën-minister Achaibersing aan president Santokhi van 8 maart vorig jaar.

SS  

error: Kopiëren mag niet!