EBS Tarieven Commissie stelt voor gasprijs naar marktconform te brengen

De EBS Tarieven Commissie (ETC) stelt voor om de consumentenprijs van gas naar marktconform niveau te brengen, met dien verstande dat er subsidie wordt verstrekt uitgaande van een gemiddeld jaarlijks gasverbruik van 7 gascilinders van 28 lbs door een gezin bestaande uit 4 leden. 

Het te subsidiëren bedrag zou het verschil moeten zijn tussen de huidige prijs van SRD 48,50 voor een 28 lbs gascilinder en de marktconforme prijs van SRD 569,47. Deze marktconforme prijs is gebaseerd op een wisselkoers van SRD 36,25 voor de USD (per eind maart 2023). Het verschil in prijs voor een cilinder van 28 lbs bedraagt SRD 521. Uitgaande van een gemiddeld jaarverbruik van 7 cilinders komt dit verschil neer op een bedrag van SRD 3.647 per jaar. Uitgesmeerd over 12 maanden bedraagt dit verschil maandelijks SRD 303,90. De overheid kan besluiten dit bedrag voor 100 procent te subsidiëren of voor 50 procent.

Advies

De ETC heeft recentelijk het voorstel gedaan op verzoek van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. De minister is geadviseerd om de nieuwe gasprijs vast te stellen per cilinder van 20 lbs op SRD 418, van 28 lbs op SRD 569, de 40 lbs op SRD 806 en de 100 lbs op SRD 2.064. 

Het advies is om per vijfde van de maand de prijs aan te passen aan de koers. Ook wordt voorgesteld de in voorraad zijnde mini gasvulstations direct in te zetten. Hierdoor kan de bovenstaande prijs landelijk worden geïmplementeerd. 

ETC adviseert de nieuwe gasprijs binnen 30 dagen te implementeren, onder de voorwaarde dat de subsidie vast te stellen op SRD 299 per maand op basis van 7 cilinders per jaar.

De uitvoering van de subsidie zou volgens het voorstel van ETC kunnen geschieden middels het verstrekken van een toelage van maximaal SRD 300 aan huishoudens via vrouwen vanaf 21 jaar tot 60 jaar, en voor alle AOV-ers (60+) ongeacht geslacht het AOV-bedrag met SRD 300 te verhogen.

Het aantal vrouwen in de leeftijdscategorie 21-60 jaar bedraagt circa 150.000. Het AOV-bestand bedraagt circa 60.000. 

Bij een 100 procent subsidie (het verschil tussen oude en nieuwe prijs van een 28 lbs cilinder van SRD 521) zou het de staat jaarlijks ruim SRD 765 miljoen kosten. Bij de 50 procent subsidie zou dat jaarlijks circa SRD 383 miljoen kosten. 

Besluit regering

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe de regering tegenover dit voorstel van de ETC staat. Het staat wel vast, dat er een aanpassing van de prijs van gas zal moeten komen.

Vorige week, voor aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers, deelde NH-minister Abiamofo mee, dat het vraagstuk van gasprijs op de agenda stond. Hij gaf aan dat de huidige prijs van gas heel ver beneden de werkelijk kostprijs ligt en dat de EBS maandelijks miljoenen uitgeeft aan subsidie voor gas. Deze subsidie wordt betaald uit de opbrengsten uit de verkoop van elektriciteit. Door deze kruissubsidie leidt de EBS jaarlijks grote verliezen. 

De ETC heeft eerder in haar eindrapport voorgesteld om het gasbedrijf OGANE, dat onderdeel uitmaakt van EBS, financieel los te koppelen van het elektriciteitsbedrijf. Het gasbedrijf behoort niet tot de kerntaken van EBS.

Over de jaren 2017, 2018 en 2019 leed OGANE jaarlijks een verlies van ruim SRD 80 miljoen. Dit heeft erin geresulteerd, dat de EBS over dezelfde periode een verlies van SRD 20 miljoen per jaar heeft geleden. Loskoppelen van OGANE zal direct positieve impact hebben op de bedrijfsresultaten van de EBS. 

Jaarlijks betaalt de staat ruim SRD 1 miljard aan subsidies aan de EBS. Binnen het IMF-programma is de afbouw van deze subsidie een heel belangrijke actie. Het IMF-programma is onder meer erop gericht op drastische verlaging van de tekorten op de overheidsbegroting. De inkomsten dienen verhoogd te worden en de uitgaven moeten drastisch omlaag. 

De aanpassing van de gasprijs is een kwestie van tijd. Binnen niet al te lange tijd!

SS

error: Kopiëren mag niet!