Terwijl Napoli zich voorbereidt op de historische titel, ruziën fans met de eigenaar

Aurelio De Laurentiis van Napoli tijdens de SSC Napoli v Espanyol – Pre-Season Friendly in Stadio Teofilo Patini op 6 augustus 2022 in Castel di Sangro, Italië.
Napoli-fans bereiden zich voor op hun grootste feest in meer dan drie decennia, maar een ruzie tussen hardcore supporters en clubeigenaar Aurelio De Laurentiis dreigt de glans te verminderen van de kleurrijke festiviteiten die al in Napels beginnen.

Napoli ontvangt zaterdag Verona op het punt van hun eerste Scudetto sinds de dagen van Diego Maradona, maar terwijl de stad in blauw en wit begint te worden uitgedost, was de sfeer bij recente thuiswedstrijden positief giftig.

Het 4-0-thuisgeweld door AC Milan deze maand werd ontsierd door gevechten die uitbraken op de tribunes tussen Napoli-supporters terwijl fans “uit, uit, uit” scandeerden bij hardcore “ultra’s” die besloten om de wedstrijd in bijna stilte te bekijken .

De protesten van de ultra’s zijn ogenschijnlijk bedoeld om te voorkomen dat ze trommels, vlaggen en spandoeken naar het stadion brengen om een sfeer te creëren die past bij een seizoen waarin Napoli voor het eerst sinds 1990 de Serie zou moeten winnen, met nog weken over.

Coach Luciano Spalletti zei woensdag in de nasleep van de 1-0 Champions League-nederlaag tegen Milan dat hij zou aftreden als die supporters doorgaan met “het team te gijzelen” tijdens de tweede etappe van hun geheel Italiaanse kwartfinale volgende week.

Maar deze laatste ruzie is gewoon weer een aflevering van een ideologische vete met de in Rome geboren filmmagnaat De Laurentiis, die wordt gewantrouwd ondanks het feit dat hij in 2004 de leiding nam toen de club failliet ging en hen van het derde niveau naar de rand van glorie bracht.

“Cultureel gezien is De Laurentiis altijd een buitenlander geweest in Napels. Hij is nooit in een goed daglicht gesteld, noch door de hardcore supporters, noch door grote delen van de stad in het algemeen”, zegt Massimiliano Gallo, die de populaire Napoli-website Il Napolista beheert.

“In Napels is er een soort fundamentalistische religie waarin de stad een god is die moet worden aanbeden… namen hun bedrijf en verdienden er geld mee.

“Deze Scudetto is totaal anders dan die gewonnen met Maradona. Het is meer Milanees, een resultaat van planning en balansbeheer… de club heeft zowel Milaan als Turijn een lesje in management gegeven.”

‘Klanten die nooit gelijk hebben’
De koude bedrijfsfilosofie van De Laurentiis, die indruist tegen de filosofie van de ultra’s, werd benadrukt door de goedkoopste stoelen voor de terugreis van dinsdag, waarbij Milaan 90 euro kostte.

“De Laurentiis zegt dat hij gezinnen naar wedstrijden wil halen, maar hij biedt geen kortingen voor hen of jongeren”, zegt Emilio Coppola, een Napoli-fan en een advocaat die zich bezighoudt met supportersgerelateerde kwesties.

“Het lijkt mij dat hij gewoon wil selecteren wie naar wedstrijden gaat op basis van hun financiële status.”

Coppola zegt dat een massale vechtpartij tussen Napoli- en Roma-fans in een tankstation in januari, die beide supportersgroepen een reisverbod van twee maanden voor uitwedstrijden kostte, de laatste opflakkering van “een klimaat van spanning” veroorzaakte dat teruggaat tot tot in ieder geval 2019 toen supporters plotseling een boete kregen omdat ze niet op hun toegewezen stoel zaten.

“De manier waarop de eigenaar naar voetbal kijkt, staat simpelweg in schril contrast met die van de mensen die op de terrassen naar wedstrijden kijken… wij zijn de enige klanten die nooit gelijk hebben”, zegt hij.

“Hij noemt de club ‘het familiespeelgoed’; dat zou je kunnen zeggen over een hotel of een restaurant. Maar bij Napoli gaat het om de passie van de supporters.

“Napoli is historisch gezien geen succesvolle club… als Napoli naar de Serie B zou gaan of het niet goed zou doen in de competitie, zou het team in de steek kunnen worden gelaten, want als die hardcore fans worden weggeduwd, krijg je een fan.” basis die alleen geïnteresseerd is in resultaten en het team niet steunt, ongeacht de omstandigheden.”

error: Kopiëren mag niet!