Hoe kunnen we ons ondernemersklimaat gezonder maken?

Goed ondernemerschap is essentieel voor een gezonde economie in een land. Er zijn verschillende manieren waarop overheden hun burgers kunnen stimuleren om te ondernemen. 

Zo  kunnen overheden kleine pas startende ondernemers de nodige tools en kennis bieden voor een goede start-up voor hun onderneming. Deze tools kunnen variërend zijn zoals het bieden van trainingen als ook het geven van financiële injecties in de vorm van leningen en subsidies. Dit helpt en geeft ondernemingen de mogelijkheid te groeien en tegelijkertijd hun risico’s te verminderen. De betrokken ministeries die een belangrijke rol vervullen zijn het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) en het ministerie van Economsiche Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (kortweg EZ).

Vanuit AW&J is de Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE) een werkarm  die zich onder andere bezighoudt met het verzorgen van trainingen voor startende en bestaande ondernemingen. Hiermee tracht de SPWE de ondernemers tegemoet te komen en de nodige ondersteuning en tools te geven. Ook kan er een goede afstemming worden gedaan op de arbeidsmarkt zodat er geen skills gap ontstaat en ingespeeld kan worden bij het verzorgen van de verschillende trainingen. 

Vanuit EZ is het van belang, dat zij een vriendelijk en gunstig beleid heeft  speciaal voor ondernemers om het ondernemersklimaat gezond te houden en deze steeds te bevorderen. Om steeds positieve veranderingen te brengen en het ondernemersklimaat steeds te bevorderen is het van belang dat men steeds in dialoog treedt met ondernemers bij nieuwe besluitvormingen.

Het is van belang dat er een zekere bereidwilligheid van de overheid als voor de ondernemers moet zijn om gezamenlijke doelstellingen en ideeën te realiseren. Hierdoor kunnen partners met elkaar netwerken waarbij onderling nieuwe investeringen en samenwerkingen aangegaan kunnen worden, en bedrijven hun visies met elkaar kunnen delen. Te denken aan het creëren van nieuwe banen, winstgevender te worden en steeds innovatiever ondernemen.

JM

error: Kopiëren mag niet!