Investering in de export nu of nooit

In de afgelopen jaren hebben veel landen hun economie vooruit geholpen door te investeren in de export, omdat het een belangrijke bron van inkomsten voor een land is, en het een buitenlandse markt voor producten en diensten creëert, waardoor er deviezen het land binnen komen. Echter is Suriname een importland en is er anno 2023 nog steeds niet goed geïnvesteerd om deze status te veranderen.  

“Wat jammer is, want dit is een grote must”, gezien de financiële situatie waarin Suriname verkeert.

Twee belangrijke maatregelen zijn het bevorderen van de export en de technologie. 

Het opzetten van een goede infrastructuur is essentieel voor de exportactiviteiten, waardoor producten makkelijker naar het buitenland kunnen worden vervoerd, “maar we zitten nog steeds te vechten met de enige internationale luchthaven, want belangen hebben voorkeur”. Technologie kan los van de productiviteit upgraden, ook kosten verminderen voor de producent, maar is ook belangrijk voor een goede marketing en promotie van de leveren producten, geeft de heer Sergio aan in een gesprek met Dagblad Suriname. 

Van essentieel belang is ook investeren in het opleiden van personeel en “nieuwkomers”. Er moet goed worden ingespeeld om de verlangens van de internationale arbeidsmarkt. “Neem als voorbeeld de olie- en gassector, men moest nu allang mensen hebben klaargestoomd voor die sector”, bewustwording van die samenleven is belangrijk, waar is er werk en waar zit het geld.”

Het is belangrijk dat werknemers de vaardigheden hebben om producten  en diensten te kunnen leveren die aan de internationale standaarden  voldoen.

Ook is het belangrijk om meer mensen te leren over de wereldwijde handel,die kennis is immers onontbeerlijk voor het slagen van export. 

Regelgeving en beleid spelen ook een belangrijke rol om internationale handel vlot te laten lopen, “er moeten stimulerende beleidsmaatregelen worden gecreëerd voor mensen die aan export wensen te doen”.  

Al deze maatregelen samen zullen helpen om de export te bevorderen in Suriname en zullen helpen om te profiteren van de voordelen die ze met zich meebrengen..

DA

error: Kopiëren mag niet!