Senioren burger Emma: “Ti ju matie barba e bring ie moes nat dief ju”

Een senioren burger, Emma, die de actualiteiten volgt, heeft haar gevoel geuit in gesprek met Dagblad Suriname omtrent tragische gevallen die zich de laatste tijd voltrekken in het land. 

Moeder van 7 kinderen

Als moeder van 7 kinderen vindt ze het jammer, dat ze dagelijks moet lezen hoe kinderen het leven op tragische wijze verlaten. Het is voor haar 69-jarige leeftijd een nieuwe ervaring om elke dag te horen en te lezen dat ouders een kind moeten begraven. Ze kan zich niet indenken hoe het zou voelen als moeder om je kind op zo een tragische wijze om het leven te zien komen.

“Ik houd m’n buik vast”

Een bekend gezegde luidt volgens Emma, “Ti ju matie barba e brong ie moes nat dief ju”. Je moet met andere woorden weten, dat hetgeen dat met je buurman of buurvrouw, naasten gebeurt ook altijd met jou kan gebeuren. 

Op social media leest ze mee en ziet ze hoe mensen elkaar in de haren vliegen over diverse onderwerpen. Ze vindt het jammer dat het zover is gekomen met Surinamers en de manier hoe sommige omgaan met het leed van anderen. Zelf vindt ze, dat er weinig respect wordt getoond. De initiatieven van burgers die altijd hun steun betuigen in welke vorm dan ook, vindt ze wel leuk. 

“Voor ouders zijn kinderen altijd kinderen, dan maakt het niet uit hoe oud de persoon is. Elk geval waarbij iemand tragisch het leven verlaat, is een waarbij ouders hun kinderen verliezen. Bij elk geval houd ik stevig mijn buik als moeder vast.’

Bidden en groeten voor je uit huis gaat

Op je eigen methode vragen om bescherming en groeten voordat je het huis verlaat, zijn twee belangrijke punten volgens Emma. “Het huis verlaat je, maar je weet niet of je terugkomt en vooral niet hoe je terugkomt. Veel mensen verlaten hun huis om terug te komen in een kist. Wees dus altijd beleefd en groet tenminste je ouders op je eigen wijze”, zegt ze afsluitend in het gesprek. 

error: Kopiëren mag niet!