Volk merkt niets van IMF groei

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Suriname dit jaar een economische groei van 2,3% zal bereiken. Dit staat te lezen in de meest recente World Economic Outlook. De groei is een positief resultaat ten opzichte van de 8% groei die in 2020 werd gerealiseerd. President Chandrikapersad Santokhi heeft aangegeven dat dit het gevolg is van een strak financieel beleid. Echter merken de mensen in Suriname hier nog niet veel van.

Het volk lijkt weinig te merken van de economische groei van 2,3% die op papier wordt gerapporteerd.

Dit is zorgwekkend, omdat een stijgende economische groei meestal gepaard gaat met verbeterde levensomstandigheden en meer banen.

Om deze discrepantie te verklaren, moeten we kijken naar de factoren die bijdragen aan economische groei en naar de specifieke uitdagingen die het Surinaamse volk momenteel confronteert.

Economische groei wordt meestal gemeten aan de hand van het bruto binnenlands product (BBP), de totale waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode binnen de landsgrenzen worden geproduceerd. Er zijn echter verschillende redenen waarom een hoger BBP niet noodzakelijkerwijs tot een betere levensstandaard voor de bevolking leidt.

Economische groei kan ongelijk verdeeld zijn. Als de toename van het BBP voornamelijk te danken is aan een kleine minderheid van de bevolking, zoals een elite in de hoofdstad, kan dit weinig effect hebben op de levensomstandigheden van de gemiddelde Surinamer.

Bovendien is de bevolking van Suriname relatief klein en verspreid, waardoor economische groei mogelijk niet even snel of merkbaar kan worden overgedragen.

Een andere factor die van invloed is op de perceptie van economische groei is de context waarin deze plaatsvindt. Suriname heeft momenteel te kampen met een aantal sociaal-economische problemen, waaronder hoge werkloosheidscijfers, een laag onderwijsniveau en beperkte infrastructuur.

Dus zelfs als het BBP van het land toeneemt, kan het nog steeds moeilijk zijn voor individuen om een baan te vinden of hun kwaliteit van leven te verbeteren wanneer er weinig wordt gedaan om deze onderliggende problemen aan te pakken.

Het volk ziet dagelijks alleen maar een stijging van de valuta koersen. De Euro wordt momenteel voor maar liefst 40 Surinaamse dollar verhandeld. De regering heeft nog geen duidelijk antwoord gegeven op deze stijging, die veel mensen in armoede doet belanden.

De discussies in de Assemblee hebben ook nog geen geruststelling gebracht. Het volk is dagelijks radeloos en moet kijken naar een moedeloze regering die vanuit een ivoren toren opereert.

error: Kopiëren mag niet!