LEGER
Noord-Korea ICBM-test met vaste brandstof
DOOR DUNCAN

13 april 2023 – Noord-Korea lanceerde een mogelijk nieuw model intercontinentale ballistische raket (ICBM) richting het noordelijke eiland Hokkaido in Japan, wat leidde tot een evacuatiewaarschuwing voor miljoenen inwoners.

De lancering van een mogelijk onopvallende ICBM met vaste brandstof bracht Japan ertoe een zeldzame J-Alert uit te vaardigen voor inwoners van Hokkaido.

Minister van Defensie Yasukazu Hamada zei dat een ICBM-klasse wapen vanuit een hoge hoek naar het oosten leek te zijn afgevuurd. Toch voegde hij eraan toe dat het ministerie niet had bevestigd of het in de exclusieve economische zone (EEZ) van Japan was gevallen, die zich 370 kilometer (200 zeemijl) van de kust uitstrekt.

“Deze lancering is een brutale schending van meerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad en verhoogt nodeloos de spanningen en dreigt de veiligheidssituatie in de regio te destabiliseren”, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS, in een verklaring.

In februari gebruikte Noord-Korea een militaire parade om de 75ste verjaardag van het Noord-Koreaanse leger te vieren om een ogenschijnlijk nieuwe ICBM met vaste brandstof te onthullen die meer onopvallende lanceringen mogelijk zou maken.

Als deze laatste rakettest met vaste brandstof wordt uitgevoerd, zal Pyongyang sinds 2017 succesvolle testvluchten hebben uitgevoerd met 10 ICBM’s en vier verschillende ICBM-typen.

De eerste was een Hwasong-14 tweetraps ICBM met vloeibare brandstof ter gelegenheid van de Amerikaanse feestdag van 4 juli. Een Hwasong-15 ICBM met vloeibare brandstof volgde in november 2017 en een Hwasong-17 in maart 2022.

Hwasong-14, -15 en -17’s moeten worden bijgetankt op het lanceerplatform in een proces dat uren kan duren en gespecialiseerde apparatuur vereist.

Vastebrandstofraketten hebben een cruciaal voordeel ten opzichte van vloeibarebrandstofraketten doordat ze op het fabricagepunt van brandstof worden voorzien. Ze stellen operators in staat om een hoge staat van paraatheid te behouden en het potentieel om binnen enkele minuten te lanceren.

error: Kopiëren mag niet!