Genderongelijkheid is een fenomeen dat zich nog steeds afspeelt binnen de samenleving. Het heeft betrekking op het feit, dat er een discriminatoir onderscheid wordt gemaakt tussen het geslacht van man en vrouw (genderrollen). Zoals men bewust/onbewust uitspraken doet, dat vrouwen minder gelijke kansen en rechten hebben in vergelijking met mannen.
Naar aanleiding van het genderongelijkheid aspect zijn vorig jaar november twee wetten aangenomen door De Nationale Assemblee, te weten: de Wet Gelijke Behandeling Arbeid (S.B 2022 no.137) en Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid (S.B 2022 no. 136) waarvan de uitvoering ligt bij het het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken.
Het begrip gender gaat over de normen, verwachtingen en denkbeelden over wat mannelijk en vrouwelijk is. Dat een bepaalde functie alleen voor mannen bestemd is en niet voor vrouwen. Daarnaast kan er bij genderongelijkheid ook een onderscheid worden gemaakt naar sexuele geaardheid, genderidentiteit, loonkloof, geloof, huidskleur, politieke overtuiging enzovoorts. Eigenschappen die worden geassocieerd met vrouwen worden in het algemeen laag gewaardeerd binnen samenlevingen in vergelijking tot mannen.
Ook hebben vrouwen meer kans op het ervaren van seksuele intimidatie en geweld, en worden zij uitgesloten in belangrijke besluitvormingsprocessen, of hebben zij geen stemrecht omdat zij van het vrouwelijk geslacht zijn.
Het is ook algemeen bekend dat vrouwen minder verdienen, ondanks zij dezelfde functie bekleden in een bepaalde organisatie.
Om de genderongelijkheid en discriminatie te bestrijden is het ten eerste belangrijk dat er binnen de samenleving voorlichting komt over het begrip “genderongelijkheid”. Ook dienen bedrijven een beleid op te stellen dat geldt binnen hun onderneming dat alle werknemers gelijk zijn, ongeacht hun geslacht en de gelijke beloning krijgen voor gelijkwaardig werk. Het is belangrijk dat de genderstereotypen in de maatschappij veranderd moeten worden.
Vrouwen empowerment
Vrouwen empowerment dient gestimuleerd en versterkt te worden door bekende vrouwenorganisaties. Door meer investeringen te doen in scholing, economische zelfstandigheid en rechten van alle vrouwen zullen vrouwen bewuster worden gemaakt en meer kansen en durf hebben om voor zichzelf op te komen en hun plek binnen de maatschappij op te eisen.
JM