Delegatie Nationaal Leger op bezoek bij defensie-expo Brazilië

Luitenant-kolonel Bob Mangal, chef van de Generale Staf bij het Nationaal Leger heeft deelgenomen aan de LAAD Defense & Security 2023 in Brazilië. Meer dan 500 bedrijven met de modernste apparatuur, diensten en technologieën uit de defensie- en veiligheidsindustrie zijn daarbij aanwezig. Ruim 40.000 gespecialiseerde professionals komen samen waaronder legers van verschillende Latijns-Amerikaanse landen en andere continenten. LAAD Defence & Security 2023 is de 13e editie van de expo in Rio de Janeiro.

Defensiesamenwerking

Nieuwigheden op het gebied van luchtvaart- en scheepsbouwkunde, persoonlijke en tactische uitrusting, munitie en bewapening, training en diensten, cyberdefensie en cyberveiligheid, terrorismebestrijding, communicatie en positionering, redding, toegangscontrole en bewaking, criminele en forensische expertise en voertuigen worden allemaal belicht. 

Na een onderbreking van 4 jaar, vooral vanwege de Covid-pandemie, vindt de expo weer plaats. Suriname en Brazilië hebben een jarenlange defensiesamenwerking. Er vindt brede deelname van Surinaamse militairen aan militaire opleidingsinstituten in Brazilië plaats. 

Vorig jaar werd in een gezamenlijke verklaring door presidenten Chandrikapersad Santokhi en Jair Bolsonaro van Brazilië de inzet van beide landen voor de samenwerkingsagenda op defensiegebied herbevestigd. Beide staatshoofden hebben hun gedeelde interesse in het verbeteren van de kanalen voor dialoog en samenwerking gericht op het voorkomen van grensoverschrijdende misdaad, met name: drugshandel, mensenhandel, corruptie en illegale mijnbouw.

error: Kopiëren mag niet!