A-20 voorstander van referendum over nieuw kiesstelsel

De politieke organisatie Alternatief 2020 (A-20) is er voorstander van dat het Surinaams volk bij referendum zich uitspreekt over een nieuw kiesstelsel. Hoewel de Grondwet zulks niet voorschrijft, vindt A-20 partijvoorzitter Steven Reyme, dat het goed zou zijn indien het parlement bij 2/3 meerderheid zou besluiten om de Surinaamse bevolking zich daarover te laten uitspreken. De wet schrijft voor dat het parlement bij 2/3 meerderheid het kiesstelsel kan wijzigen. 

Dit betekent dat het de “gevestigde politieke partijen” die in het parlement vertegenwoordigd zijn, het voor het zeggen hebben. 

Hoewel volgens Reyme dat de politieke realiteit is en A-20 de ogen daarvoor niet sluit, zou een referendum het meest beantwoorden aan het rechtvaardigheidsgevoel.

Rechtvaardig kiesstelsel

A-20 vindt dat een landelijk evenredig kiesstelsel het meest rechtvaardige is, waarbij elke uitgebrachte stem tijdens de algemene verkiezingen evenveel waard is over het hele land. 

Steven Reyme herhaalt het standpunt van A-20, dat een landelijk evenredig kiesstelsel het meest benadert het principe van “one person, one vote, one value”. 

Daarbij is er sprake van slechts één kiesdistrict, Suriname, en één kandidatenlijst met 51 kandidaten voor de 51 beschikbare zetels in de Nationale Assemblee. 

In welk district men ook woont, men kan zijn of haar stem uitbrengen op de partij en zijn kandidaten waarvan men zich kan terugvinden in de partij ideologie. “Of men in Nickerie of Sipaliwini woonachtig is, en men kan zich terugvinden in de ideologie en ontwikkelingsvisie van de kandidaat Steve Reyme die in Paramaribo woont, kan dat op basis van het landelijk evenredig stelsel”, illustreert de A-20 voorzitter de werking van dit kiesstelsel.

Tijdens de maatschappelijke discussies tot nu toe wordt over verschillende kiesstelsels en voorstellen gesproken. Wat tot nu boven water is gekomen zijn gemengde vormen van kiesstelsels, die van een districten-  en landelijk evenredig stelsel. Zo zijn er voorstellen om alle 10 districten 1 of 2 zetels toe te bedelen, en de resterende respectievelijk 40  of 31 DNA-zetels bij landelijke evenredigheid te doen kiezen. 

Bij de discussies tot nu lijkt echter het voorstel van volledig landelijk evenredig stelsel niet de voorkeur te hebben. “Dit terwijl dat de meest rechtvaardige is en het meest beantwoordt aan het principe van one person, one vote, one value”, zegt Reyme. 

A-20 is een politieke partij die staat voor recht en democratie. Wat het parlement ook zal beslissen, A-20 zal met die politieke realiteit moeten “dealen”. Maar, een referendum zou evenwel toch de ideale manier zijn om een besluit te nemen, aldus de A-20 voorzitter.

(Klik op deze link om het gehele interview met Reyme te beluisteren.)

SS

error: Kopiëren mag niet!