“Smokkelsigaret” nog steeds goedkoper …

Sigaretten worden vaak door mensen gebruikt als een stress-verlichtend middel of om een sociaal moment te creëren. Hoewel het algemeen bekend is dat roken slecht is voor de gezondheid, zijn er nog steeds mensen die verslaafd zijn aan sigaretten. 

Recentelijk is op de Facebookpagina van de Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) bekendgemaakt, dat de prijzen voor sigaretten weer zijn verhoogd. Een bekend merk sigaret kost nu incl BTW SRD 160 per pak. Desondanks is er geen dalende trend te merken in het rookgedrag van de mensen. Sommige rokers zijn zelfs bereid om risico’s te nemen en illegale sigaretten te kopen, tegen een “lagere prijs” dan de  legale sigaretten in de winkel. De illegale sigaretten worden meestal illegaal zonder invoerrechten het land binnen gesmokkeld en onopvallend verder verkocht. 

Doordat er veel illegale sigaretten worden gesmokkeld, loopt de overheid ook veel belastinginkomsten mis. Handhaving ten aanzien van smokkelsigaretten moet beter op gang komen. Een anonieme tiplijn van verkooppunten zou ook handig zijn. 

Om het roken te ontmoedigen en restricties op te leggen voor de import en verkoop van sigaretten kan de gezondheid en het welzijn van de mensen verbeterd worden. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven er jaarlijks 8 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Van deze 8 miljoen sterven er 1,2 miljoen door het direct roken en 6,8 miljoen door blootstelling aan secundaire rook. 

De heer Leo (52) zegt tegen de redactie van Dagblad Suriname, dat de overheid de invoerrechten van sigaretten kan verlagen, waardoor de overheid meer kan verdienen aan belastingen. “Dan zullen de smokkelsigaretten minder worden gekocht en kunnen de rokers weer hun ‘favoriete’ merk sigaret kopen en roken, omdat het betaalbaar wordt.” Hierdoor wordt het smokkelen en roken van illegale sigaretten ook ontmoedigd. 

Aan de andere kant geeft de heer Ronald (45) aan, dat de verkopers van illegale sigaretten slechts een boete krijgen wanneer zij in overtreding zijn. “Nadat de boete is betaald gaat de verkoop gewoon door. Dus is doe no doe.” Ronald is de mening toegedaan, dat in plaats van een boete eerder een gevangenisstraf gegeven kan worden bij overtredingen. Hierdoor zullen de smokkelaars tien keer nadenken alvorens zij de sigaretten smokkelen voor de verkoop. 

JM

error: Kopiëren mag niet!