Kapitein van Powakka: “Het is niet de eerste keer dat we bedreigd worden met uitgifte van onze gronden” 

De redactie van Dagblad Suriname heeft onlangs vernomen, dat er grond is uitgegeven aan derden in het dorp Powakka in Para. In een reactie tegenover Dagblad Suriname, geeft de kapitein van Powakka, Sergio Sabajo, aan wat er precies gaande is.

“Het is niet de eerste keer dat we bedreigd worden met uitgifte van onze gronden binnen ons leef- en woongebied door opeenvolgende regeringen zonder ons hierin te kennen. Mensen hebben ons hiervan in kennis gesteld en wij zijn op onderzoek uit gegaan. Op ongeveer 2 kilometer verwijderd van een van onze woonkernen, die ten zuiden van het dorp ligt, is er een lap grond dat onderverdeeld is in stukken van 3 hectare, waarbij grenspalen zijn geplaatst. En dat binnen ananasvelden van de gemeenschap. Ik ervaar het als heel lastig, vervelend en onverantwoordelijk, ondanks de vele protesten en bezwaren hiertegen bij de overheid”, zegt Sabajo. 

Aan de kapitein is gevraagd of er stappen zijn genomen, nadat dit ontdekt is. Hij zegt hierop, dat de moederorganisatie, de VIDS (De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname) als eerste in kennis is gesteld hiervan. De VIDS heeft op haar beurt dit probleem onder de aandacht gebracht van Assembleevoorzitter Marinus Bee. Volgens de kapitein wordt binnen twee weken een afspraak gemaakt met de districtscommissaris van Para, en de ministers van GBB (Grondbeleid en Bosbeheer) en ROS (Regionale ontwikkeling en Sport).

Op de vraag hoe het dorpsbestuur in het vervolg wil voorkomen dat er gronden worden uitgegeven aan derden, zegt Sabajo, dat zij dit willen voorkomen door vaste afspraken te maken met de districtscommissaris en wel via de VIDS en OSIP (Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica). En ook door alertheid van de gemeenschap (jagers en vissers) om alle niet bekende bewegingen binnen het dorpsgebied te rapporteren aan het dorpsbestuur.

Aan de regering wil de kapitein zeggen om geen grondaanvragen binnen inheemse dorpsgebieden in behandeling te nemen, laat staan goed te keuren, zolang de wet Grondenrechten niet is goedgekeurd door de Nationale Assemblee. “Een dringend beroep op de regering om samen met de dorpsbesturen te werken om deze misverstanden te minimaliseren, dan wel te voorkomen”,  aldus Sabajo.

SK

error: Kopiëren mag niet!