Pipa:  “Bij de vijfde van de nieuwe maand heb ik al geen geld meer op zak”

Het is Tweede Paasdag, maar vele burgers hebben het moeilijk eten op tafel te zetten. Pipa, die zijn erf schoonmaakt, geeft aan dat hij pas gaat kunnen koken nadat hij heeft ontvangen voor de dag. “Ik ga ook niet veel verdienen en net maar SRD 500.” Voor Tweede Paasdag heeft hij maar een klant kunnen vinden waar hij maait, het vuil daarna op gaat ruimen en het erf schoon harkt. “Ik heb niet mijn eigen machine, dus doe alles met die van de mensen, mijn machine is bij de maak en daar moet ik SRD 1.200 betalen, dat kan ik nu niet. Vandaag ga ik ook niets geweldigs kunnen kopen.” 

Pipa woont met zijn vrouw, drie kinderen en zusje. “Voor ons ga ik twee pakken boutje moeten kopen van SRD 70 en wat groenten. Voor de ochtend hebben wij al pap gedronken, dus het wachten is op mij voor een warme maaltijd.”

Pipa heeft een vaste baan, maar ziet zijn geld niet. “Bij de vijfde van de nieuwe maand heb ik al geen geld op zak. Mijn vrouw werkt ook, maar dan nog komen wij niet uit. Soms weet ik gewoon niet meer van wat ik moet doen”, zegt Pipa.

“Mijn vrouw maakte cake soorten op bestelling, maar hoe ons gasfornuis ook stuk is, lukt het ook niet. Ik kook nu letterlijk op een Chula, dus op de oude manier met hout. Het komt wel goedkoper uit, maar zo komt er ook minder geld binnen. Ik hoop echt dat er een oplossing komt want zo leven kan niet meer.”

Een vrouw geeft aan dat zij niets heeft om te koken. Voor de dag heeft zij rijst gekookt en ei gebakken. Zij heeft geen groenten en ook geen geld op zak, maar is wel creatief. “Om de kinderen toch een leuk gevoel te geven ga ik wat zoete bol maken en later op de dag gebakken rijst met ei en worst maken. Aan het eind is dat ook luxe, want die dingen zijn ook duur. Als ik geld op zak had zou Tweede Paasdag wel anders zijn, maar nu even op zo een manier. Ik weet niet hoe het de komende dagen zal zijn, maar ik weet wel dat ik het zal redden.”

TM

error: Kopiëren mag niet!