Schokkende realiteit: Ouders steeds vaker afhankelijk van hun kinderen voor financiële steun

Door de slechte economische situatie en de ontwaarding van de Surinaamse dollar zijn veel ouderen in directe armoede vervallen. Zij die mogelijk een pensioen hebben opgebouwd hebben hun pensioen in waarde zien afnemen. De Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) is bij lange na niet toereikend.

Ouders die hun kinderen met bloed zweet en tranen hebben opgebracht zijn nu afhankelijk van hun kinderen om te overleven. Mogelijk iets wat ze nooit wilden, daar hun kinderen ook zelfs het recht hebben op een menswaardig leven.

In veel culturen is het een norm dat volwassen kinderen hun ouders financieel ondersteunen. Maar, dit kan voor veel gevoelens van schaamte, trots, last én liefde zorgen. De culturele inbedding van het financieel ondersteunen van ouders is bij veel culturen sterk aanwezig.

In Aziatische culturen is het normaal om ouders te ondersteunen, waarbij er vaak niet alleen financiële steun gegeven wordt. Kinderen zijn verantwoordelijk voor de zorg en het welzijn van hun ouders, en kunnen bijvoorbeeld ook huishoudelijke taken verrichten.

In veel culturen wordt het gezien als een manier om respect te tonen voor de ouders. Soms zijn er belasting belemmeringen voor volwassen kinderen die hun ouders financieel ondersteunen. In sommige landen is er een limiet voor het bedrag dat kinderen kunnen geven zonder dat er belasting betaald hoeft te worden.

In andere landen is er geen limiet, maar er moet belasting betaald worden over elk bedrag. In beide gevallen is het belangrijk dat volwassen kinderen de belastingregels goed begrijpen voordat ze hun ouders financieel ondersteunen.

Voor veel volwassen kinderen die hun ouders financieel ondersteunen, kan dit een gevoel van schaamte en last met zich meebrengen. Ze kunnen zich schamen dat ze hun ouders moeten ondersteunen of zich zorgen maken dat ze te veel geld uitgeven.

Daarnaast kunnen ze zich ook schuldig voelen als ze niet in staat zijn hun ouders financieel te helpen. Aan de andere kant, kan het ook een gevoel van trots en liefde opleveren. Veel kinderen voelen dat ze hun ouders gelukkig maken door hen te helpen, en dit gevoel van trots en liefde kan hen helpen om te gaan met hun financiële verplichtingen.

Het financieel ondersteunen van ouders kan een grote verantwoordelijkheid zijn.

Het is belangrijk dat volwassen kinderen de cultuur en de belastingregels begrijpen voordat ze hun ouders financieel helpen.

Zij moeten ook rekening houden met hun eigen financiële situatie, en het gevoel van schaamte, trots, last en liefde dat hierbij komt kijken. Als ze hun ouders financieel kunnen helpen, kunnen ze hun liefde en respect tonen voor hun ouders.

In ons land hebben ouderen binnen de familie verblijf als verzorging. Deze verzorging vergt ook veel geduld en kan in sommige gevallen kostbaar zijn, voornamelijk voor degenen die extra begeleiding en zorg nodig hebben.

Suriname heeft een tekort aan kamers binnen de bejaardencentra. De staatsbejaardencentra zijn altijd vol en ruimte komt daar alleen beschikbaar als iemand komt te overlijden. De enkele particuliere bejaardencentra vragen vreemde valuta wat voor velen niet te betalen is. Het gevolg is dat velen thuis verblijven bij hun kinderen met vaak ook weinig ontspanning en afleiding.

error: Kopiëren mag niet!