Sharda (28): “Politieagenten laat je zien, en niet voelen…”

Naar aanleiding van de protestactie gehouden op 17 februari waarbij er heel wat vernielingen en schade werd aangericht aan burgers en bedrijven in de binnenstad van Paramaribo, ervaren velen dit gebeuren tot de dag van vandaag nog steeds als traumatisch. Ook over de manier hoe de politie met (onschuldige) burgers omging is men nog steeds niet uitgesproken. Het korps is de afgelopen periode versterkt met een nieuwe lichting politieambtenaren. Vele burgers lijken daarmee niet tevreden te zijn, omdat zij het vertrouwen in de politie niet meer hebben.

De redactie van Dagblad Suriname sprak met Martha (34) die ook deel uitmaakte van de protestactie. Zij keurde het intimiderend gedrag af hoe de politieambtenaren met de protestanten omgingen. “Ik stond rustig aan een kant, en volgde de instructies van de politie. Dan nog ben ik slachtoffer geworden van het traangas dat op het publiek werd gegooid.”

Ondernemer Jeroen (51) is de mening toegedaan, dat de selectie van de nieuwe lichting niet streng genoeg heeft plaatsgevonden. Machtsmisbruik is het eerste dat hem opvalt bij de nieuwe agenten. “Want de minister is hun oom, en door vriendjespolitiek zijn ze door de selectie. En in de praktijk merk je het aan hun gedrag. Zoals het spreekwoord luidt: De Politie is onze beste kameraad.”

De politie is er om de criminaliteit te bestrijden en de veiligheid te waarborgen. Dit is de afgelopen periode minder het geval geweest omdat de politie behalve onderbemand ook heel zwak was in het optreden. Met de nieuwe lichting hoopt men in te spelen in het geheel, echter lijkt dat niet veelbelovend te zijn. 

Sharda ( 28) is van mening dat de politie zich moet laten zien, door ten alle tijden zichtbaar te zijn en op de juiste manier op te treden. En niet gauw geneigd te zijn over te gaan tot geweld. “Politieagenten laat je zien, en niet voelen…”

JM 

error: Kopiëren mag niet!