Na een hele week, sinds president Chandrikapersad Santokhi maatregelen heeft aangekondigd die de koers moeten stabiliseren, is er niets wezenlijks veranderd in de omstandigheden die de koersontwikkelingen beïnvloeden. De Vaste Commissie voor Financiën en Planning en de Commissie Staatsuitgaven van de Nationale Assemblee die zich zouden buigen over de door de president aangekondigde maatregelen en mogelijk met voorstellen zouden komen, zijn de afgelopen week vooralsnog niet verder gekomen dan met verschillende stakeholders te praten.
Onder meer is er gesproken met de minister van Financiën en Planning en de Taskforce koersstabilisatie. Daarbij was ook aanwezig de governor van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Er is verder gesproken met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Bankiersvereniging van Suriname en de Vereniging van Cambiohouders.
Niets was nog uitgewerkt
Met de minister van Financiën is afgesproken, dat die deze week met een nota moet komen waarin de verschillende maatregelen zijn uitgewerkt. Dat geldt ook voor de governor van de CBvS. Hieruit blijkt dat de door de president genoemde maatregelen nog helemaal niet waren uitgewerkt. Ook de indruk die als resultaat van het spoeddebat in het parlement twee weken geleden is gewekt als zou de Nationale Assemblee in commissieverband met pasklare maatregelen voor de dag zou komen, blijkt vooralsnog niet bewaarheid te zijn.
Ondertussen blijft de wisselkoers zich onrustig naar boven bewegen. De burgerij heeft dusver niet gemerkt, dat aan hun situatie iets is veranderd of zal veranderen. De USD noteerde vrijdag SRD 37,29. Voor de Euro was de notering vrijdag SRD 38,78
In het RBN radioprogramma KAAK (Kal Aaj Aur Kal) afgelopen zaterdag heeft Asiskumar Gajadien, voorzitter van de Vaste Commissie Financiën en Planning en de Commissie Staatsuitgaven van de Nationale Assemblee, geen nieuwe zaken aangegeven die op korte termijn een koersstabiliserende werking zouden kunnen hebben. Opnieuw verwijt hij de Centrale Bank van het zich niet op adequate wijze vervullen van zijn toezichthoudende taken naar onder andere de banken en de cambio’s toe. Banken en cambio’s zouden geen eenduidige koersen hanteren bij de aankoop van retentie dollars van exporteurs. Ook niet alle cambio’s kunnen bij alle banken gelden afstorten.
Naar Gajadien’s oordeel zouden deze zaken kunnen worden weggewerkt indien de CBvS met alle marktpartijen gezamenlijk om de tafel gaat zitten. Er wordt wel gesproken, maar afzonderlijk met partijen.
Blijft erbij
De parlementariër blijft erbi,j dat de CBvS met de geldschepping via de OMO’s (TD-veilingen) bijgedragen heeft aan de toename van de liquiditeitenmassa in omloop. Het gaat om een hoeveelheid van SRD 2,7 miljard, zijnde rente uitbetatlingen aan de banken voor hun TD-beleggingen. Gajadien noemt ook de aankoop van circa USD 170 miljoen van de overheid in SRD’s, zonder de aangekochte vreemde valuta op de markt te hebben uitgezet. Het aangevoerde argument dat het volgens de IMF-overeenkomst geen vreemde valuta op de markt mag brengen, snijdt in de ogen van Gajadien geen hout. Ook al zou dat zo zijn, dan nog heeft de CBvS een eigen verantwoordelijkheid, zo meent de parlementariër.
Afgezien van zijn verwijten naar het adres van de CBvS, vindt Gajadien dat het wegblijven van inkomsten van de overheid ook een belangrijke oorzaak is van de koersstijgingen. De overheid moet voor wat betreft het binnenhalen van inkomsten er hard tegenaan gaan. Hij noemt onder meer de btw-inkomsten, de inning van belastingen bij de invoer van producten, en de aanpak van smokkel.
“A no mie” houding
In de voorbije twee weken hebben regering, Assemblee en de CBvS een soort “a no mie” houding aangenomen. De minister van Financiën en Planning maakte het Internationaal Monetair Fonds, IMF, het verwijt van het OMO (Open Markt Operaties) debacle. Dat had niet zo moeten gebeuren, zei hij verwijzend naar de hoge rentepercentage die er op een gegeven moment uitrolden. De CBvS zegt, dat het binnen de haar gegeven mogelijkheden alles heeft gedaan om overtollige geldhoeveelheden in omloop af te romen en daarmee de inflatie te beteugelen. Haar inspanningen zijn echter teniet gedaan vanwege de toename van de uitgaven door de overheid, waardoor er toch veel meer extra geldhoeveelheden in de economie terecht zijn gekomen.
De Assemblee van zijn kant speelde de “zwarte piet “ toe aan de CBvS die zich onvoldoende van haar rol als monetaire autoriteit zou kwijten. Op haar beurt krijgt het parlement te horen dat zij een verkeerd beeld van zaken heeft, waardoor het ook tot onjuiste conclusies komt. De burgerij heeft echter niets aan dit alles. Het zou anders zijn, indien het volk morgen merkt dat de prijzen in de winkels zijn gezakt.
SS