Essentieel om privacy van kinderen te beschermen op social media 

De opkomst van sociale mediaplatforms heeft het voor individuen gemakkelijker gemaakt om foto’s en video’s van het dagelijks leven te delen, inclusief van kinderen. Hoewel het onschuldig lijkt om foto’s van kinderen op social media te plaatsen, is het belangrijk dat ouders rekening houden met de privacy- en veiligheidsimplicaties hiervan. Helaas worden deze niet in acht genomen en plaatsen ouders foto’s van hun kinderen die te veel informatie onthullen, zoals een kind met ontbloot bovenlijf.

In gesprek met Dagblad Suriname, zegt moeder Dorethy, dat het plaatsen van foto’s van kinderen zonder rekening te houden met hun privacy, een groeiende zorg is in de hedendaagse samenleving. “Kinderen vertrouwen hun ouders om hen te beschermen en veilig te houden. Het is daarom belangrijk voor ouders om te onthouden, dat social media geen privéplatforms zijn, en dat wat ze posten gemakkelijk kan worden geopend door vreemden. Men kan ook screenshots maken en het doorsturen.”

Dorethy geeft ook aan, dat deze vreemden de foto’s kunnen gebruiken voor kwaadwillende doeleinden zoals het maken van nep profielen of zelfs ontvoering. “Bovendien opent het plaatsen van foto’s van kinderen door ouders in ongepaste situaties of zonder gepaste kleding hen ook voor spot en online pesten. Kinderen mogen niet geobjectiveerd worden op social media, en hun privacy moet worden gerespecteerd. De geposte afbeeldingen kunnen blijvende gevolgen hebben voor het zelfbeeld van het kind, evenals voor hun toekomstige baanperspectieven en reputatie.”

Zij stelt daarom dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten tonen en attent moeten zijn bij het plaatsen van foto’s van hun kinderen op social media als Facebook en Instagram.

“Het is essentieel om de privacy van kinderen te beschermen in een wereld waarin social media alomtegenwoordig zijn. Voordat ouders een foto plaatsen, dienen zij zich af te vragen, hoe hun kinderen als volwassenen zullen reageren wanneer zij hun baby-, peuter-, of kleuterfoto op social media tegenkomen. In sommige landen kunnen kinderen die het er niet mee eens zijn, dat hun ouders een schattige, maar naakte babyfoto van hen hebben gedeeld, zelfs naar de rechter stappen. Dat kan de ouders zomaar een fikse boete en een gevangenisstraf opleveren”, aldus deze moeder.

SK

error: Kopiëren mag niet!