Gerechtelijk vooronderzoek in SLM-zaak bij OM nog steeds gaande

De geruchtmakende SLM-zaak inzake mogelijke strafbare handelingen van oud-directeur Paul de Haan en de destijds door de SLM aangetrokken jurist Prenove Bissessur, is nog steeds in behandeling bij het Openbaar Ministerie, OM. 

Het OM heeft de redactie van Dagblad Suriname laten weten, dat in deze zaak “de behandeling van het GVO (lees: gerechtelijk vooronderzoek) gaande is bij de Rechter-Commissaris”. Het is dan ook, aldus het OM, “afwachten op het resultaat van het onderzoek”.

Een korte terugblik

De toen 47-jarige De Haan was een ervaren bestuurder in de vliegwereld. Hij had eerder met succes twaalf jaar leiding gegeven aan Kenya Airways. 

De Nederlander werd in maart 2021 aangetrokken om de SLM uit de financiële problemen te halen. Zijn belangrijkste opdracht was het bedrijf weer gezond te maken en de schuld van 75 miljoen dollar weg te werken. Om deze klus te klaren zou hij een herstelplan opstellen en uitvoeren. De bedoeling was dat het bedrijf na drie jaar weer gezond zou zijn. Dure leasetoestellen werden van de hand gedaan en waterflesjes en dure koffiemachines werden taboe op kantoor. In het personeelsbestand werd ook gesneden: 600 werknemers op een vloot van toen 3 vliegtuigen was aan de royale kant. “Als een controller per dag drie rekeningen moet versturen en toch zegt dat hij het druk heeft, ben je bij mij aan het verkeerde adres”, zei De Haan medio augustus vorig jaar in  het Brabants Dagblad.

Op een moment zegde de meerderheid van de Raad van Commissarissen het vertrouwen op in de directeur. De Haan werd openlijk crimineel genoemd en in de Nationale Assemblee werd om zijn opsluiting gevraagd. Toen ook bedreiging aan zijn adres een rol ging spelen en hij zich niet meer veilig voelde, besloot hij te vluchten en vertrok met zijn gezin naar Nederland.

De door De Haan aangestelde jurist Prenobe Bissessur – die riant voor zijn werk werd betaald – had eerder nog tevergeefs geprobeerd om via de Johan Adolf Pengelluchthaven het land te verlaten naar Miami, Florida (VS). Hij werd echter op het vliegveld in de kraag gevat, zijn paspoort werd ingenomen en na te zijn gehoord kon Bissessur naar huis. Bissessur is officieel nog niet aangemerkt als verdachte in de ‘SLM-zaak’. Zowel Bissessur als De Haan hadden een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Het Openbaar Ministerie doet verder geen nadere mededelingen over de stand van zaken van het Gerechtelijk Vooronderzoek.

PK

error: Kopiëren mag niet!