Goedkopere of oneerlijke informele sector ?

Hoewel de groei van de informele sector in Suriname een aantal negatieve effecten heeft op de formele sector, heeft het ook een aantal positieve effecten. De informele sector is een belangrijke bron van inkomsten voor veel mensen in Suriname, waardoor hun levensstandaard verbetert. Dit zonder tussenkomst van de regering of de bevoegde instanties. 

Wanneer we de informele sector positief willen benaderen kan één van de positieve effecten zijn samenwerkingen aangaan tussen de formele- en informele sector. Hierdoor worden er eerlijke kansen geboden en van elkaar geleerd. Daarnaast kunnen bedrijven hun productie verhogen en hun kosten verlagen, waardoor er een win-win situatie wordt gecreeerd. Dagblad Suriname ging op onderzoek naar wat de reden van de groei van de informele sector precies inhoudt, en hoe de formele sector de informele sector  beïnvloedt. 

Uit het onderzoek is gebleken dat de informele sector zich buiten de officiële statistieken en reguleringen van de overheid voordoet. Deze sector bestaat voornamelijk uit kleinschalige bedrijven en individuele ondernemers die goederen en diensten aanbieden zonder aan de formele registratie te voldoen die de regering vereist. 

Groei informele sector

Er zijn verschillende redenen voor de groei van de informele sector in het land. Een van de belangrijkste redenen is de hoge werkloosheid en de armoede. Suriname heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers in de regio, en de informele sector biedt een alternatief voor mensen die geen formele baan kunnen vinden. Velen doen dit letterlijk om te kunnen overleven in de huidige economische crisis. Net zoals velen hebben zij ook een gezin te verzorgen en hebben zij het zwaar genoeg. Bovendien is het beginnen van een bedrijf in de informele sector vaak goedkoper en minder gereguleerd dan in de formele sector. 

Mevrouw W.M is een vaste klant van een groenteverkoopster op Kwatta die voor haar huis haar groenten aan de man brengt. Zij vindt het handig en snel en vooral goedkoper om haar verse groenten te halen bij de groenteverkoopster in plaats van speciaal naar de Kwatta Markt te gaan. 

“Ik ben haar vaste klant geworden, soms krijg ik zelfs een bosje kouseband gratis… We moeten elkaar helpen, want een ieder voelt het en hosselt”, was de reactie van mevrouw W.M. 

De informele sector heeft aanzienlijke gevolgen voor de formele sector in Suriname. Ook de oneerlijkheid tegenover de formele sector die zich keurig aan alle regels en belastingafdrachten houdt. Ook zijn er teveel bedrijven in de informele sector waardoor hun inkomsten niet gerapporteerd kunnen worden.  De overheid betaalt dus geen belasting over deze inkomsten. Hierdoor worden de belastinginkomsten verminderd. Dit betekent dat er minder middelen beschikbaar zijn voor investeringen in vitale diensten zoals gezondheidszorg en infrastructuur. 

JM

error: Kopiëren mag niet!