Muntslag-Essed en Van Dijk-Silos presenteren voorstellen wetswijzigingen Kiesregeling

Op de tweede dag van de Academische Week 2023 van De Nationale Assemblée (DNA) zijn verschillende voorstellen gepresenteerd in de grote vergaderzaal van DNA. De opening werd maandag verricht door parlementsvoorzitter Marinus Bee. Tijdens deze Academische Week zal worden gedelibereerd over delen van een wet, die voor Suriname een hele ommekeer zullen betekenen, omdat deze artikelen opnieuw door het Constitutioneel Hof zijn bekeken en uiteindelijk als niet valide zijn getoetst. Vandaag, woensdag 5 april, is de laatste dag van deze ronde. 

Voorstellen 

Volgens juriste Serena Muntslag-Essed moet er eerst worden gekeken of de voorstellen voldoen aan de grondwettelijke bepaling en welke kansrijk zijn voor de tweederde meerderheid goedkeuring. Muntslag-Essed heeft twee presentaties gehouden tijdens de tweede dag van de Academische Week. De eerste namens de Surinaamse Orde van Advocaten en de tweede namens de groep bestaande uit Lothar Boksteen, Jules Wijdenbosch, Jules Ajodhia, Hans Breeveld en Hugo Fernandes Mendes. De juriste geeft aan, dat de Grondwet specifiek bepaalt hoe het kiesrecht bij wet gewijzigd moet worden. De Grondwet praat niet over een referendum. De wet of wetten moet(en) worden ingediend door het parlement of door de regering. Het is zaak dat er met spoed een wet wordt aangeboden. 

‘One man, one vote, one value’ 

Suriname zit nu in de pre-electorale fase, er zijn drie fasen. In deze fase moeten alle organisaties belast met de organisatie van de verkiezingen zich klaar maken. “Wil je een gedegen voorbereiding, dan is het nu van groot belang dat met spoed die wetswijziging tot stand komt”, stelt de spreker. Het team heeft geen wetsvoorstellen bedacht, maar biedt deskundige assistentie en toetst of de voorstellen voldoen aan het gelijkheidsbeginsel.

Jennifer van Dijk-Silos, oud voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft in het tweede dagdeel over het ‘One man, one vote, one value’ principe gesproken. Volgens het voorstel van de oud OKB-voorzitter worden er twee verkiezingen gehouden op één dag. Elk district krijgt één volksvertegenwoordiger, dit komt op een totaal van tien zetels. De resterende 41 zetels worden dan verdeeld over zes kiesregio’s. Hierdoor komt het ‘one value’ principe tot uiting. “We moeten harder gaan werken aan een duurzamer structuur en de democratie laten leven via niet alleen de grondwet, maar ook de kiesregeling”, sprak Van Dijk-Silos.

error: Kopiëren mag niet!